A fost aprobat amendamentul privind suplimentarea cu 500.000 de lei a sumelor prevăzute la Anexa 3/22, pentru acordarea despăgubirilor fermierilor | Popa (PNL): “Rămâne o mare problemă în ceea ce privește formula de calcul care se folosește pentru stabilirea valorii despăgubirilor acordate!”

Astăzi, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților s-a aprobat un amendament la proiectul Legii bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe anul 2022 – Anexa 3. Este vorba despre un amendament al cărui inițiator a fost deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, alături de alți liberali, amendament care urmează să asigure fonduri pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de seceta din vara acestui an.
“Amendamentul despre care vorbesc stabilește suplimentarea cu 500.000 de lei a sumelor prevăzute la Anexa 3/22, pentru acordarea despăgubirilor fermierilor.
Am inițiat acest amendament pentru că OUG 157/2022, modificată de curând printr-un proiect de ordonanță care se află pe site-ul ministerului, nu se referă și la fermierii cu suprafețe agricole cultivate în primăvara acestui an, care însumează o suprafață calamitată de peste 1,2 milioane de ha, afectată de seceta din vară.”
, a precizat deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, în cadrul unui Comunicat de presă emis astăzi.
În plus, liberalul brăilean a mai pus accent și pe formula de calcul aferentă stabilirii valorii despăgubirilor acordate de stat fermierilor: “Dincolo de acest succes pe care l-am înregistrat astăzi în Comisia pentru Agricultură, în ideea de a susține fermierii afectați de secetă, rămâne o mare problemă în ceea ce privește formula de calcul care se folosește pentru stabilirea valorii despăgubirilor acordate.”
În finalul aceluiași comunicat, președintele PNL Brăila a făcut o trimitere către o declarație a ministrului Agriculturii, de zilele trecute.
“După cum i-am spus, personal, ministrului Agriculturii, Petre Daea, zilele trecute, când acesta a fost prezent la lucrările comisiei noastre, formula de calcul este greșită. Dânsul a declarat atunci că «se pricepe bine la matematică» și că formula este corectă, ceea ce poate însemna una din două: ori matematica de la București e diferită de matematica de la Brăila, ori matematica aceea «corectă» a domnului Daea ne învață că 50% din 1500 de lei înseamnă 375 lei. Matematica asta «corectă» pe care o știe domnul Daea bagă mâna în buzunarul fermierilor, ceea ce nu-i corect.”, a concluzionat deputatul Alexandru Popa.