Vești bune pentru cluburile sportive Brăilene! | A fost aprobat proiectul de lege care permite unităților de învățământ să închirieze bazele și instalațiile sportive, organizațiilor sau asociațiilor de profil, pentru antrenamente

“Camera Deputaților a aprobat astăzi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 6 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, care permite unităților de învățământ să închirieze bazele sportive, organizațiilor sau asociațiilor de profil, pentru antrenamente.
Astfel, «bazele și instalațiile sportive, ce aparțin unităților de învămâmânt, pot fi puse la dispoziție gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice și juridice interesate, cu obligația desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora».”
, ne-a informat președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în cadrul unui Comunicat de presă, emis astăzi.
Tot în cadrul aceluiași comunicat, deputatul liberal brăilean a mai subliniat faptul că: “În textul legii a mai fost introdus un aliniat care precizează că este permis accesul gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al localităților, pentru toți copiii, precum și pentru tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.
În plus, se mai precizează că, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele lor aceste prevederi legate de accesul la curțile și terenurile de sport pe care le au în folosință.”

Cum s-a ajuns la această schimbare legislativă, deputatul Popa relatează, tot în același comunicat, etapele parcurse până la luarea acestei decizii benefice pentru cluburile sportive, destinat copiilor, din întreaga țară: “La finele lunii octombrie, am fost informat de reprezentanții unor cluburi sportive din Brăila că, începând din luna noiembrie, acestea nu-și mai pot desfășura antrenamentele în sălile de sport ale școlilor, fiindcă legislația actuală nu le-ar mai permite unităților de învățământ să închirieze sălile respective. Am vorbit atunci, printre alții, cu directorul Clubului Sportiv Municipal Brăila, Anamaria Necoară, și cu Dan Căpăţînă, un antrenor de kickboxing, cu performanţe deosebite.
Apoi, împreună cu directorul CSM Brăila am discutat la Camera Deputaților despre acest subiect și am făcut demersurile necesare pentru schimbarea urgentă a legislației în domeniu, fiindcă numai în județul Brăila era vorba de circa 1500 de copii care activează la diverse cluburi sportive locale și care nu mai aveau unde să se antreneze”
.
Proiectul de lege pentru schimbarea Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 a fost adoptat de Senat în 28.09.2022, iar astăzi acesta a fost adoptat și de Camera Deputaților, care este Cameră decizională. Următorul pas este ca Legea amintită fie promulgată de președintele României.