Brăila, centru al șahului internațional | Mari sportivi ai lumii, prezenți la Romanian Grand Prix Brăila 2022, cel mai mare circuit de șah din țară

Mari șahiști ai lumii s-au întâlnit în Grand Prix Rapid Open (etapa a 5-a a Grand Prix România), cel mai mare circuit de șah din România, etapa de la Brăila fiind organizată de Federația Română de Șah cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila și al Consiliului Județean Brăila, competiție desfășurată în perioada 05 – 06 noiembrie 2022.
Susținem performanța la vârf în șahul din România și urmărim astfel să repoziționăm țara noastră drept «Capitală a șahului» în Europa. Mă bucur că județul Brăila are ocazia să pună umărul la pașii făcuți de cei mai buni români, gâzduind marea finală a Grand Prix România în Sala Oglinzilor a Teatrului «Maria Filotti»”, a declarat Framcisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, la început de competiție.

La cea de-a cincea etapă a competiției, conform informațiilor oferite de organizatori, au participat peste 20 de mari maeștri internaționali, 4 mari maestre și alți jucători cu titluri internaționale. Dintre aceștia pot fi menționați Jorden Van Foreest (jucătorul numărul 2 al Olandei), David Navara (Cehia), Kiril Georgiev (Macedonia), dar și cei mai buni jucători ai României: Bogdan Deac, Constantin Lupulescu și Mircea Pârligras.
S-au jucat 10 runde în sistem elvețian – open pentru toți jucătorii români legitimați și străini care au FIDE ID. Ritmul de joc a fost de: 15’+5’’, turneu valid pentru calculul ELO de șah rapid.
La evenimentul de deschidere de la Brăila, au participat președintele Federației Române de Șah – Vlad Ardeleanu, secretarul general al FRSah – Gabriel Grecescu, președintele Consiliului Județean Braila – Francisk Iulian Chiriac și viceprimarul Municipiului Brăila – Doinița Ciocan. Directorul turneului a fost Lucian Gâlea.

Câștigătorul Romanian Grand Prix Brăila 2022 este David Navara. Marele maestru David Navara, care a reprezentat Cehia în această mare competiție, a obținut 8,5 puncte în cele zece runde, culminând cu victoria din ultima rundă în fața olandezului Jorden van Foreest. Pe locurile următoare, s-au clasat, toți cu 7,5 puncte, în ordine: Gadir Guseinov, Bogdan Deac, Viorel Iordăchescu, Rauf Mamedov, Dimitrios Mastrovasilis, Yuriy Kuzubov și S.P. Sethuraman.

În jurul acestui eveniment internațional, tot în Municipiul Brăila, s-au mai desfășurat și alte două evenimente șahiste, unul de șah feminin, Memorialul „Maria Albuleț”, organizat de Federația Română de Șah în colaborare cu Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila, desfășurat în perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2022, cât și un alt eveniment destinat micilor șahiști, Cupa Brăilei, la care și-au adus aportul organizatoric și cluburile brăilene de șah CS Orizont 64 Brăila, CS Micul Prinț Brăila și ACS Minerva Brăila.

Sursă foto: Francisk Iulian Chiriac