APIA continuă autorizarea la plată a sumelor în avans pentru Campania 2022, până la 30 noiembrie 2022

În perioada 16 – 22 octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat suma de 741,16 milioane euro pentru plata în avans pentru 320.755 de fermieri din întreaga țară.
Perioada efectuării plăților în avans este 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, iar avansul reprezintă până la 70% în cazul plăților directe și până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor pentru dezvoltare rurală.
„Sursele de finanțare sunt: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), la care se adaugă cofinanțarea de la Bugetul Național.”, au declarat public reprezentanții APIA. Reprezentanții acestei instituții au făcut, de asemenea, și câteva precizări importante privind plata avansului pentru Campania 2022:
• fermierii sunt autorizați gradual pentru plata în avans, iar în intervalul precizat mai sus vor primi finanțare toți beneficiarii care se încadrează pentru plata avansului;
• listele zilnice cu fermierii autorizați la plată conțin beneficiari din toate zonele țării, autorizarea nu se face în ordine alfabetică sau pentru toți locuitorii unei localități în aceeași zi;
• conform fluxului procedural, după autorizare, fermierii primesc banii în contul bancar indicat într-un interval de câteva zile.
„Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri.”, au mai precizat reprezentanții APIA.
Potrivit sursei citate, plafoanele financiare pentru anul de cerere 2022 au fost aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat ı̂n sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022.