Amenzi în domeniul construcțiilor, pentru muncă nedeclarată | 80.000 lei, sancțiune contravențională, pentru un angajator din Brăila

În perioada 05 – 07.10.2022, la nivel național, inspectorii de muncă au desfășurat acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcțiilor – cod CAEN 41, 42, 43, precum și pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
La nivelul județului brăila, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a identificat un angajator care folosea 4 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă
În data de 14.10.2022, în urma unei acţiuni de verificare pe raza județului Brăila pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale în domeniul constructii, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, au identificat un angajator care folosea 4 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.
Ca urmare, a fost aplicată o sancțiune contraventională în valoare totală de 80.000 lei, dispunându-se măsuri de intrare în legalitate, au declarat public reprezentanţii I.T.M. Brăila. Aceștia amintesc, încă o dată, că: “primirea la muncă a uneia sau mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”.
Precizăm că în timpul acestor acțiuni de control, inspectorii de muncă din întreaga țară au verificat: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal și utilizarea muncii copiilor şi a tinerilor); timpul de muncă şi timpul de odihnă; repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale); garantarea în plată a salariului minim în construcții, potrivit O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.