A demarat Campania de plată în avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plată în anul 2022 | Ministrul Daea: „Primele sume de bani au plecat spre fermieri!”

„După o muncă asiduă, pe baza unor proceduri clare, fermierii, specialiștii din Ministerul Agriculturii, APIA și ANARZ au pregătit drumul spre declanșarea campaniei de acordare a subvențiilor.”, a anunțat astăzi Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Daea a mai ținut să sublinieze faptul că a debutat autorizarea la plată a avansului pentru 40.810 fermieri, punându-se în mișcare o sumă de 206.721.000 euro, funcționarii din APIA lucrând pentru aceasta inclusiv sâmbăta și duminica.
Și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat, la rândul său, că duminică, 16.10.2022, a demarat Campania de plată în avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plată în anul 2022.
„Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură urmând să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din FEGA cât şi pentru măsurile finanţate din FEADR.”, au mai precizat public reprezentanții APIA.
„Pentru prima dată se acordă avans la specia taurină, în așa fel încât să putem ajuta acest sector de activitate, greu încercat.
Vă felicit pentru munca depusă, vă asigur că avem sumele necesare în buget, suntem organizați pentru acordarea avansului către cei 790.000 de beneficiari care au depus cereri pentru înființarea culturilor și creșterea animalelor.”
, a mai spus ministrul Petre Daea.
Până la sfârșitul anului, circa 1,3 miliarde euro de la Uniunea Europeană vor ajunge în conturile fermierilor, a mai precizat același ministru.
Reprezentanții APIA au mai subliniat faptul că: „plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Sursă foto: Fb. Petre Daea