Soprana Mariana Nicolesco, o mare voce a timpului nostru, a încetat din viață în această seară!

Această seară aduce un moment de tristă despărțire de o adevărată stea a lumii lirice, cea mai faimoasă soprană a României zilelor noastre, Mariana Nicolesco.
Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, din judeţul Giurgiu, la data de 28 noiembrie 1948. Ea a studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, înscriindu-se apoi la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, dobândind în continuare, prin concurs, o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma.
Mariana Nicolesco, o voce deosebită a timpului nostru, a primit de-a lungul cariei sale artistice o mulțime de premii naționale și internaționale, între acestea fiind și Premiul Special cât și Medalia Kulturpreis Europa „pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România”.
Cu ocazia primului Concert de Crăciun în Vatican (1993), transmis în Mondovisione, la invitația Papei Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco s-a remarcat cântând vechi colinde românești.
Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa, Profesor onorific al mai multor Universități din țară, soprana Mariana Nicolesco a lăsat în urma sa un număr impresionant de tineri cărora le-a deschis porțile unui univers deosebit, cel al operei.
Cetățean de onoare al Municipiului Brăila, legată de Brăila prin Festivalul Concurs Internațional de Canto „Hariclea Darclee”, soprana o oferit tinerilor de pretutindeni cursuri gratuite de măiestrie artistică.
Despre ediția de anul acesta de la Brăila, și ultima din viața Marianei Nicolescu, menționa Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, la festivitatea de deschidere a acestor cursuri din luna iulie, a acestui an: „De 26 de ani, doamna Mariana Nicolesco oferă gratuit cursuri de măiestrie artistică, la Brăila, și se împlinește un sfert de veac de la prima ediție a Festivalului Concurs Internațional de Canto «Hariclea Darclee»! Mii de tineri au fost școliți la Brăila iar astăzi cântă pe marile scene ale lumii.”
Cursurile de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco, în contextul Festivalului și Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” au fost manifestări așezate sub înaltul Patronaj UNESCO, organizatori fiind Fundația Darclée și Fundația Internațională Ateneul Român.