Infrastructura de irigaţii din județul Brăila va fi inclusă într-un proiect pilot ce necesită o investiţie de 1,8 miliarde euro

„Vești bune pentru fermierii români, inclusiv pentru cei brăileni: România încearcă să implementeze un proiect pilot pentru infrastructura de irigaţii care presupune o investiţie de 1,8 miliarde euro, pentru o lungime a canalelor de irigaţii de 1.700 de kilometri.
În acest proiect pilot, pe lângă alte județe, va fi inclusă și infrastructura de irigaţii din județul Brăila.”, a declarat președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în cadrul unui comunicat de presă, emis astăzi.
Politicianul liberal a mai precizat că față de alte proiecte din trecut care se refereau la infrastructura de irigații, acesta are câteva elemente care îl fac deosebit de interesant pentru agricultori.
În plus, deputatul Popa a mai ținut să sublinieze faptul că un prim element de noutate îl reprezintă componenta de energie verde, care înseamnă obţinerea de energie din panourile fotovoltaice flotante, adică cele care produc şi se mulează pe dinamica fiecărui curs de apă.
„Un alt element important al proiectului se referă la eficienţa energetică. Asta înseamnă că se dorește înlocuirea echipamentelor energetic existente în staţiile de pompare cu unele noi, moderne (ceea ce ar însemna reducerea consumurilor energetice) şi automatizarea întregului proces din staţiile respective.
În al treilea rând, proiectul despre care vorbim implică și automatizarea consumurilor de apă, adică fermierii vor transmite prin telefonul mobil comanda pentru cantităţile de apă pe care le doresc pentru suprafeţele agricole pe care le dețin.
Comanda va fi transmisă la dispeceratul care se ocupă de canalele de irigaţii şi apoi stăvilarele vor fi acţionate automat. În acest fel, monitorizarea şi managementul consumului de apă se face simplu și eficient, în baza tehnologiei ce urmează să fie folosită.”, a mai zis președintele PNL Brăila în același comunicat.
„După cum declara ieri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, mai trebuie să se discute în continuare cu serviciile Comisiei care deservesc PNRR, pentru stabilirea tuturor detaliilor, astfel încât acestea să poată fi cuprinse în capitolul de REPowerEU, care este destinat producerii, transportului, distribuţiei de energie verde şi creşterii autonomiei şi independenţei energetice a statelor member.”, a mai precizat, pe același subiect, deputatul Alexandru Popa.