Europarlamentarul Grapini a solicitat Comisiei Europene să propună un mecanism prin care țările care au, la gaz, cel mai mic consum/locuitor din UE, să nu mai aibă obligația de reducere a consumului

Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, a pus “punctul pe i” în plenul Parlamentului European: Comisia Europeană trebuie să propună un mecanism care să nu-i dezavantajeze pe cetățenii europeni care au cel mai mic consum la gaz din Uniunea Europeană, precum sunt cei din România!
Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a solicitat Comisiei Europene, în cadrul unei intervenții tranșante în Parlamentul European, să propună un mecanism prin care țările care au, la gaz, cel mai mic consum/locuitor din UE, așa cum este România, să nu mai aibă obligația de reducere a consumului.
În contextul în care conflictul din Ucraina a accentuat criza energetică, eurodeputatul Grapini i-a cerut explicații lui Josep Borrell, înaltul comisar al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, prezent la dezbatere, în privința afirmațiilor președintei Comisiei Europene referitoare la reducerea consumului de gaz “la un nivel omogen, în piața UE” .
“Domnule comisar, vreau să vă adresez o întrebare legată de declarația doamnei președinte a Comisiei Europene. Doamna președinte a afirmat că este nevoie de plafonarea prețurilor la gaze și, aici, cred că toată lumea este de acord cu acest lucru. Vreau însă să vă întreb ce a înțeles doamna președinte prin afirmația «un nivel omogen, în piața UE»? Concret, ce înseamnă un nivel omogen? Sunt țări în care consumul la gaze, pe cap de locuitor, este de patru ori mai mic decât media din UE, așa cum este consumul din țara mea. Să înțeleg că acela care consumă cel mai puțin mai poate să suporte o reducere?”, a punctat Maria Grapini, care a avertizat că oficialii Comisiei Europene trebuie să fie foarte atenți la acest aspect.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist și-a exprimat convingerea că, în acest moment, Comisia Europeană trebuie să propună un mecanism care să nu-i dezavantajeze pe cetățenii europeni care au cel mai mic consum la gaz din UE, și acești cetățeni sunt, potrivit Mariei Grapini, cei din România.