Magna cum laude pentru ediția din acest an a Festivalului Istoric „Vladislav I”, de la Brăila!

Timp de trei zile, istoria a prins viață la Brăila, într-un festival deosebit aflat la cea de-a doua ediție, Festivalul Istoric „Vladislav I”, în care prezentul a fost îmbinat admirabil cu trecutul și pe care, cu siguranță, însuși Vladislav I s-ar fi bucurat să îl vadă.
Despre organizatorii acestui festival se poate afirma că au obținut aprecieri maxime la capitolul participanților invitați, interpretare istorică, organizare și, mai ales, implicare, meritând numai cuvinte de laudă din partea celor ce, seară de seară, s-au bucurat de momente inedite, de neuitat. Primăria Municipiului Brăila împreună cu Consiliul Județean Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I”, Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, Teatrul „Maria Filotti”, Casa de Cultură a Municipiului Brăila și nu în ultimul rând Forumul Tinerilor din România și-au unit eforturile într-un proiect grandios care a reușit să pună istoria la loc de cinste.
Brăilenii au avut, timp de câteva zile, șansa să vadă și să înțeleagă mai bine viața din trecut, ocupațiile celor de altădată, modul în care erau dotate armatele în anumite perioade istorice, pornind din vremea dacilor și a romanilor, trecând prin perioada evului mediu, culminând cu cea a celor două războaie mondiale.
Și pentru ca atmosfera să fie cât mai explozivă și vizitatorii să vadă și să simtă pulsul trecutului, nu au lipsit de la festival, pe lângă standurile expoziționale, focurile de arme trase din flinte, clinchetul de săbii ba chiar și o adevărată sarabandă de flăcări, artistic mânuite în câteva spectacole pirotehnice deosebite, Solomonița și Coloana Cerului, susținute de Asociația „Un concept Luna” din Suceava cât și spectacolul Menadele, susținut de Trupa SiriuS din Bistrița.
Muzica și dansatorii au transpus admirabil atmosfera timpurilor trecute, aplauzele continue demonstrând, din plin, cât de mare priză au avut la publicul dornic să asculte și să admire în special muzica medievală interpretată de Trupa Kalofonis cât și dansurile medievale susținute de Trupa Nosa.
Aplauze maxime au obținut din partea publicului și concertele susținute de ADDA & Band, Anemona Rotaru sau Trupa Liberi Sâmbătă.
Și cum era de așteptat, nu a lipsit de la festival nici muzica militară, interpretată cu mare artă de fanfarele Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române cât și cea a Ganizoanei Brăila.
Copiii au avut șansa, în plus, să se bucure îndeaproape și de animalele din cadrul „Fermei de la coadă”, bucuria întâlnirii față în față cu un ponei, un iepuraș sau cu un ieduț reflectându-se evident în zâmbetele tuturor celor care au vizitat acest loc.
Și cum istoria, din păcate, a fost presărată cu multe războaie, Parcul Monument din Municipiul Brăila s-a transformat timp de câteva zile într-un adevărat câmp de luptă pentru războinicii antici, medievali sau soldații din războaiele moderne, bătălie după bătălie derulându-se în adevărate lecții de istorie. S-au confruntat în fața publicului geți, romani, sarmați, cavaleri teutoni, panduri, fanarioți și mulți alții pe care istoria îi menționează.
Timp de trei zile, cu mic cu mare, brăilenii au avut șansa să se confrunte cu trecutul, să îl cerceteze pe viu la ei acasă, pentru ca, în final, să se bucure de șansa de a înțelege cât mai bine prezentul. Cei veniți la festivalul istoric au avut, de asemenea, bucuria și să savureze o gamă bogată de dulciuri, „Festivalul dulciurilor” fiind un punct de atracție maxim în special pentru copii.
În urma numeroaselor semnale primite deja, organizatorii au anunțat prezența la următoarea ediție a unui și mai mare număr de participanți, devotați istoriei pe viață.
Participanții la cea de-a doua ediție a festivalului:
1. Act Constanța, Galați, Arad (daci, romani, panduri, arnăuți, ieniceri);
2. Planta Romanica (istoria plantelor medicinale);
3. Castrum Novis Sibiu (legionari și pretorieni romani);
4. Geto Dacii din Moldova (daci, dansatoare, nimfe);
5. Living Stories Shumen (traci sec. VII-VIII, perioada bizantină sec. IX);
6. Cavalerul Danubian (valoni și halebardieri);
7. Vultus Ignis Iași (otomani, ieniceri);
8. Un Concept Luna (medievali, Solomonița, Coloana Cerului);
9. Tineretul Ortodox (medievali);
10. Bistrița Medievală (dansuri medievale și coregrafii stilizate);
11. Danubiana Galați (uniforme Al. Ioan Cuza, sec. XVIII – XIX);
12. RO Militaria (uniforme militare, atelier croitorie);
13. Tradiția Militară (soldați din primul și al doilea război mondial);
14. Deutsches Freikorps (soldați din primul și al doilea război mondial);
15. Redescoperă Istoria (militari din al doilea război mondial);
16. Flotila Mihail Kogălniceanu (stand expoziție);
17. Jandarmeria Națională (tehnică și uniforme de colecție);
18. Poliția Națională (tehnică);
19. Poșta Română (cărți poștale);
20. Muzeul Brăilei Carol I;
21. Forumul tinerilor din România – Filiala Brăila;
22. Biblioteca Județeană Panait Istrati (stand expozițional);
23. Garnizoana Brăila (stand expozițional și tehnică de luptă).
24. Ludovico De – Martin (Vulturii de la Calata);
25. Antares Corporation (Teutonii Transilvaniei);
26. Jandarmeria Națională (Cavaleria);
27. Ferma de la coadă (Ponei, stand expozițional).