Ministerul Sănătății: Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat în cadrul unui mesaj public, din data de 9 septembrie 2022, că pacienții nu trebuie să plătească testul anti–Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară.
Potrivit acestora, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de către unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Conform actului normativ, în vederea prevenirii și limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unitățile sanitare publice pot organiza testarea pacienților pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activității de screening la internare. Costurile activității de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai precizat că: „Managerii unităților sanitare publice au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.”
Conform aceleași surse, nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.