„140 de ani de la nașterea prozatorului Ion Agârbiceanu”, expoziție documentară la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

La Sala de Lectură a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” se desfășoară în perioada 12-30 septembrie 2022, o expoziție de carte, organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea scriitorului, ziaristului și academicianului Ion Agârbiceanu.
Pe 12 septembrie, 1882, la Cenade, județul Alba, s-a născut prozatorul Ion Agârbiceanu. Școala primară a urmat-o în satul natul, apoi gimnaziul și liceul la Blaj. În septembrie 1905, s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității din Budapesta, secția de limbi clasice, română și istorie.
În anul 1906, aflând despre vacantarea unei parohii de lângă Abrud, i-a scris prepozitului Ioan Micu Moldovan despre intenția sa de a „aplica”. După numirea sa ca preot paroh în Bucium-Șasa, a renunțat la studiile de limbi clasice de la Budapesta.
Ion Agârbiceanu a fost scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului.
Conform precizărilor bibliotecarului Carmen Damian, documentele expuse în expoziția organizată de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, fac parte din fondul Sălii de Lectură.