Secretarul de stat Sorin Moise: „Ne asigurăm că sprijinul financiar acordat fermierilor noștri vine la timp, fără sincope”

Joi, 8 septembrie 2022, a fost lansat în dezbatere publică Raportul „Limitarea schimbărilor climatice și a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, eveniment găzduit de Palatul Cotroceni.
Prezent la lansare, brăileanul Sorin Moise (PSD), secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a ținut să puncteze faptul că seceta din acest an a afectat agricultura românească, ducând la înregistrarea unor dificultăți în domeniu: „Schimbările climatice sunt o realitate și efectele acestora asupra agriculturii românești sunt din ce în ce mai evidente. Dificultățile înregistrate de producătorii români sunt accentuate, anul acesta, de seceta care a afectat zone extinse și pentru că provocările pe care le întâmpină fermierii sunt din ce în ce mai mari, este nevoie de un răspuns rapid și de implicarea noastră, a tuturor.”
Secretarul de stat în MADR a ținut, de asemenea, să sublinieze importanța gestionării efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în opinia domniei sale fiind esențială luarea unor măsuri pentru sprijinirea fermierilor.
„Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, coordonat de Ministerul Agriculturii, a luat deja o serie de măsuri pentru sprijinirea fermierilor în aceste vremuri dificile.
Ne asigurăm că sprijinul financiar acordat fermierilor noștri vine la timp, fără sincope. Fie că vorbim despre subvenţii din fonduri europene, fie că vorbim de programe finanțate de la bugetul național ne asigurăm că banii ajung în conturile fermierilor, pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole.”, a declarat Sorin Moise.
În finalul mesajului său, secretarul de stat social-democrat a subliniat importanța implicării tuturor celor cu conexiuni în domeniul agricol pentru asigurarea securității alimentare a țării noastre, în contextul actualei crize economice mondiale: „Fermieri, autorități, cercetători, experți, cu toții trebuie să ne implicăm pentru a menține producția agricolă la un nivel care să asigure securitatea alimentară a României.”
Premierul Ciucă: „Schimbările climatice reprezintă una din cele mai mari provocări ale omenirii la nivel global și reclamă măsuri majore, pe termen lung”
La rândul său, premierul Nicolae – Ionel Ciucă prezent, de asemenea, la același eveniment a precizat în discursul său că: „Înființarea grupului de lucru pe tema «Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată» și raportul elaborat de acest grup de lucru reprezintă o dovadă a angajamentului președintelui de a sprijini politicile publice care vizează limitarea schimbărilor climatice și creșterea calității vieții cetățenilor României.
Schimbările climatice reprezintă una din cele mai mari provocări ale omenirii la nivel global și reclamă măsuri majore, pe termen lung. E important că starea de urgență climatică a fost recunoscută la cel mai înalt nivel internațional, Organizația Națiunilor Unite, încă din anul 2020. De asemenea, trebuie salutat faptul că numeroase organizații internaționale, precum Banca Mondială, Alianța Nord-Atlantică, OCDE se implică activ în limitarea efectelor schimbărilor climatice, deoarece acestea sunt multiplicate în viața noastră de zi cu zi.
În România, anul acesta ne-am confruntat cu o secetă care a afectat grav nu doar agricultura, a afectat calitatea vieții oamenilor. Este clar că schimbările climatice afectează pe termen lung agricultura, sănătatea publică, sistemul energetic, transporturile și, desigur, biodiversitatea.”
Sursă foto: Fb. Sorin Moise