Demonstrații de foc, de lupte, cavaleri, domnițe, muzică medievală, toate la Festivalul istoric „Vladislav I”, de la Brăila

În curând, Brăila va face un pas în timp la Festivalul istoric „Vladislav I”, primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, susținând că anul acesta va fi o ediție deosebită, de mare amploare, plină de inedit. Cavaleri, domnițe, muzică medievală, demonstrații de lupte și de foc, toate acestea și multe altele vor putea fi văzute la acest festival. Pe scurt, istoria va fi la un pas de cei ce vor veni la acest eveniment, organizatorii promițând să îmbine admirabil ficțiunea cu realitatea.
„Urmează a doua ediție a Festivalului istoric «Vladislav I», care se va desfășura în weekendul 16 – 18 septembrie, în Parcul Monument. Va fi o ediție mai mare decât cea anterioară, care a atras brăilenii într-un număr extraordinar de mare și o să venim cu câteva lucruri inedite, de această dată.
În primul rând, este vorba de un număr infinit mai mare al participanților. Sunt asociații din toată țara care au confirmat acest lucru. Mult mai multe, cu activități diversificate. Vom avea, pentru prima oară, muzică medievală la acest festival. Sunt formații cu specific.”

Cei prezenți la festival vor avea șansa să vadă simulări de lupte din diferite perioade ale istoriei poporului român, pornind din perioada dacică și culminând cu cea din cel de-al II-lea război mondial. Totodată, între linia de tramvai și aleea principală a Parcului Monument, vor fi amenajate corturi aparținând unor perioade de timp diferite.
„Apoi, vom avea demonstrații de foc ale unor specialiști în acest domeniu. Și, un lucru inedit, la poarta pe care o vom amenaja se vor desfășura anumite lupte între daci-romani. Vor năvăli apoi cavalerii sarmați care vor trage cu săgeți cu foc în acea poartă, noaptea, dând un plus de adrenalină întregului eveniment.
În zona dintre aleea principală și Sala Polivalentă se vor desfășura foarte multe lupte, pe diverse perioade medievale, plecând de la daci, romani, apoi de la oștenii lui Ștefan cu turcii, de la arnăuți care se vor lupta cu pandurii, apoi și din primul război mondial, al II-lea război mondial. Vor fi foarte multe activități interactive cu publicul.”
, mai promite primarul Municipiului Brăila.
Dragomir mai susține că va fi și o premieră inedită din partea Jandarmeriei: „Va participa, în premieră, divizia călare a Jandarmeriei Române. Este un lucru inedit. Avem o confirmare parțială în acest moment și pentru Fanfara Jandarmeriei, și va fi primul festival cu două fanfare, cea a Ganizoanei Brăila și cea a Jandarmeriei, un lucru inedit la nivel național.”
Nu vor lipsi de la festival concertele în aer liber, susținute tot în Parcul Monument de trupe care se încadrează în specificul evenimentului de la Brăila. De asemenea, pentru ca festivalul să fie plin și de savoare, cei prezenți vor avea parte și de „Festivalul dulciurilor”.
„Avem aleea către stadion pe care vom așeza «Festivalul dulciurilor», astfel încât și cei care vin acolo să poată să guste ceva delicios, și avem scena care ne va oferi posibilitatea de a oferi participanților și concerte cu muzică medievală.”, a mai precizat primarul Municipiului Brăila.
Ediția din acest an a Festivalului istoric „Vladislav I” va fi, cu alte cuvinte, un eveniment special în care atât organizatorii cât și participanții vor fi cu siguranță apreciați de brăileni, pentru inițiativă dar și pentru admirabila împletire a istoriei cu prezentul, timp de câteva zile, la Brăila. În plus, primarul Dragomir a mai promis că va fi și un element surpriză al festivalului, în care adrenalina va fi la maxim și unde va curge multă cerneală roșie.

Sursă foto: Fb. Dragomir Viorel Marian