Amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, pentru neasigurarea condițiilor de muncă pe caniculă

Temperaturile foarte ridicate şi disconfortul termic accentuat, duc la apariția unor condiții de muncă deosebite, în această perioadă, pentru unele sectoare de activitate.
Ca urmare, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au atras atenția societăţilor comerciale şi instituţiilor publice asupra obligaţiilor ce le revin pentru a-şi proteja angajaţii în condiţii de temperaturi foarte ridicate, mai ales în cazul celor care lucrează afară.
„În această perioadă angajatorii au obligaţia de a reduce intensitatea şi ritmul de muncă al angajaţilor, asigurarea unei ventilaţii la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb, alternarea efortului dinamic cu cel static.
Inspectorii de muncă, din cadrul serviciului Securitate și Sănătate în Muncă, sunt pe teren, urmărindu-se modul de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”, au specificat reprezentanții I.T.M. Brăila într-un mesaj publicat în urmă cu ceva timp pe o rețea de socializare.
Conform sursei citate, „neasigurarea condițiilor prevăzute în O.U.G. nr. 99/2000 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei”.