Zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Lacu Sărat din Brăila | Sute de enoriași au fost prezenți la hramul mânăstirii

Astăzi, 27 iulie 2022, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din staţiunea Lacu-Sărat, judeţul Brăila, şi-a sărbătorit hramul, acesta fiind un aşezământ monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, anul acesta înplinindu-se 26 de ani de la sfințirea și inaugurarea acestei mănăstiri. Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii.


În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat, lângă biserica de lemn a mănăstirii, de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și un sobor de preoţi şi diaconi.


„La hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene au participat numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, persoane aflate la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
De asemenea, un grup de tineri privați temporar de libertate din cadrul Centrului de Detenție de la Tichilești au participat la slujbă și au primit daruri din partea ierarhului locului.”, a precizat public preotul consilier Rareş Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.


În cadrul slujbei, a mai precizat sursa citată, au fost rostite rugăciuni de mulţumire, iar după citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul Tulcii, Părintele Visarion, a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru cei prezenți la eveniment.
„Ierarhul tulcean a făcut o paralelă între seceta sufletească şi seceta pământului, arătând că seceta în planul sufletesc este generată de către necredință, iar cea a ogoarelor de perpetuarea păcatului, iar orice faptă își primește răsplata sa.
La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi primeniţi sufleteşte şi trupeşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Pantelimon şi despre rolul bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii.”, a spus preotul consilier Rareş Bucur.
În semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru devotamentul, jertfelnicia şi dragostea cu care îşi slujeşte patria, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“.


Mănăstirea ”Sf. Pantelimon” este inclusă în această vară în programul de tabere pentru copii, organizat pe tot parcursul vacanței de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Precizăm că în apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi cultural, întrucât acesta adăposteşte un muzeu etnografic cu o impresionantă colecţie de obiecte vechi tradiţionale.


Sursă foto: Fb. Arhiepiscopia Dunării de Jos