Eveniment cultural de marcă al Brăilei | Luni, a avut loc deschiderea Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco

După doi ani de așteptări, în perioada 25-31 iulie 2022, se desfășoară din nou, la Brăila, Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco, “manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg.
Luni, 25 iulie 2022, la Brăila a avut loc deschiderea oficială a Cursurilor de Măiestrie Artistică, eveniment ce s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Teatrului “Maria Filotti” din Municipiul Brăila.
Au participat la deschidere primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea Crican, președintele Consiliului Județean, Iulian Francisk Chiriac, vicepreședinții Ionel Epureanu și Ionuț Dobre, subprefectul județului Brăila, Virginia Loredana Badiu, cât și o serie de personalități ale vieții culturale brăilene.
„În perioada 25-31 iulie, cunoscuta soprană Mariana Nicolesco va susţine cursuri de măiestrie artistică în contextul unei noi ediții Master Classes, Cursuri de Măiestrie Artistică.
De 26 de ani, doamna Mariana Nicolesco oferă gratuit cursuri de măiestrie artistică, la Brăila, și se împlinește un sfert de veac de la prima ediție a Festivalului Concurs Internațional de Canto «Hariclea Darclee».
Mii de tineri au fost școliți la Brăila iar astăzi cântă pe marile scene ale lumii. Suntem mândri că punem umărul în cariera multor participanți, care își vor aminti cu siguranță de județul Brăila!
Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat, duc Brăila pe primul loc din țară la capitolul cultură, având cele mai multe festivaluri internaționale.
Astfel, începând de astăzi, scriem o nouă pagină în istoria culturii brăilene.”
, a declarat public Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, după participarea domniei sale la evenimentul de duminică.

Cursurile de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco, în contextul Festivalului și Concursului Internațional de Canto “Hariclea Darclée” sunt manifestările așezate sub înaltul Patronaj UNESCO, organizatori fiind Fundația Darclée și Fundația Internațională Ateneul Român, proiectul cultural fiind finanțat de Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila și Ministerul Culturii.
Vineri, 29 iulie 2022, în Sala Mare a teatrului veți putea urmări filmul “Omagiu Evenimentelor Darclée” și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Tot în aceeași atmosferă îl veți putea asculta pe pianistul Matei Varga, iar la final veți putea aplauda un Recital al tinerilor artiști.
Tinerele talente prezente la cursurile de măiestrie artistic, oferite de soprana Mariana Nicolesco, vor putea fi aplaudate sâmbătă, 30 iulie 2022, pe scena de la Faleza Dunării, la concertul extraordinar al laureaților Concursului „Darclée”, acompaniați de Corul Filarmonicii „George Enescu” și de Orchestra Festivalului „Darclée”, sub bagheta maestrului Marco Balderi.
Duminică, 31 iulie 2022, este programată Gala Master Classes, un adevărat maraton liric, care va avea loc pe scena Teatrului “Maria Filotti”, unde însăși Hariclea Darclée debuta în 1881.

Sursă foto: Fb. Primăria Municipiului Brăila