Granturi de sute de mii de lei pentru susținerea mediului de afaceri | Start-Up Nation și Start-Up Diaspora

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin – Daniel Cadariu, aflat joi, 21 iulie 2022, în vizită la Brăila, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă, mai multe informații legate de anumite programe, desfășurate la nivel de minister, destinate mediului de afaceri românesc.
„Noi avem un pachet de 13 programe. Le avem pe site-ul Ministerului, oricând poate fi consultat. Alaltăieri, am dat drumul la primele două. Adică la Start-Up Nation și Start-Up pentru diaspora. Poate fi o modalitate prin care pot fi pornite business-uri noi și în municipiu și în județ. Nu sunt granturi mari, de până la 200.000 lei. Poate fi o încercare, un început, și de a crea locuri de muncă, și de a crea activități economice.”, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.
Constantin-Daniel Cadariu a vorbit, de asemenea, la întâlnirea cu jurnliștii brăileni, și despre anumite granturi destinate activităților industrial economice, comerțului sau serviciilor: „Mai avem trei programe, pregătite deja sută la sută. Sperăm ca cei de la STS (n.r. Serviciul de Telecomunicații Speciale) să ne ajute să le și derulăm, pentru că vor fi derulate tot pe platforma Mnisterului, IMM RECOVER.
Și avem, sectorial, că spunea domnul Dobrescu despre faptul că marea industrie, nu numai în Brăila, de regulă în țară, s-a închis, și să încercăm să compensăm cu ceva, și atunci va fi un program pentru microindustrializare. Vor fi granturi de până la 500.000 lei, pentru cei care vor să facă activități industrial economice, să pornească așa ceva, și ministerul vine în sprijin pentru astfel de activități.
Complementar, va fi un program derulat de minister, care se adresează celorlalte domenii de activitate din economie. Adică, nu numai pe partea industrială, și pentru comerț, și pentru servicii. Acolo granturile vor fi, doar, de 300.000 lei.”

De asemenea, ministrul a mai menționat și despre un program destinat femeii antreprenor, unde vor fi granturi de 200.000 lei.
Constantin-Daniel Cadariu a vorbit joi și despre granturile destinate stațiunilor balneo, ministerul condus de domnia sa urmând, conform propriilor informații, să susțină în perioada următoare, două domenii turistice, domeniile schiabile și turismul balnear.
„Apropo de existența unei stațiuni. V-am spus, sunt două programe, iar la cel pentru operatorii din privat, care activează în stațiuni balneo, vor fi granturi de până la 200.000 euro, reprezentând maximul de 50% din valoarea unei investiții. Va fi un program care se va derula pe 10 ani, dar îl vom începe anul acesta.
Iar noi, pe planul de investiții ale Ministerului pentru Turism, ne-am asumat, din programul de guvernare, doar susținerea a două domenii turistice. Și anume: domeniile schiabile și turismul balnear, pentru că nu avem resurse. Pentru că, din păcate, când am ajuns la minister, ministerul nu mai are asigurate nici un fel de sume pe componenta turism, nici din PNRR, nici din fondurile structurale 2021-2027. Noi trebuie să generăm un program de investiții bazat doar pe bugetul statului. Și atunci am restrâns plaja, și pentru faptul că, cel puțin în cazul turismului balnear, este un domeniu asumat prin programul de dezvoltare. O zonă a activității turistice rămasă, cumva, în urmă, din punct de vedere al investițiilor, în anumite cazuri. Și atunci, sunt oportunități, în ce-i privește pe tour-operatori, v-am amintit despre acel program de incominguri.
Vom mai avea un program prin care încercăm să educăm antreprenorul. Va fi un program dedicat incubatoarelor de afaceri. Și acolo se susține, cu bani de la buget, pregătirea profesională, și nu numai, pentru antreprenorii aflați la început de drum. Inclusiv pentru cei care activează, și nu au poate cunoștințe suficiente. Vom antrena în acel proces, inclusiv, universitățile.”
, a mai precizat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.