Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al Evenimentelor Darclée, Brăila 25-31 iulie

Manifestările Darclée revin în primul plan al vieții noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artiști care de doi ani așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracție pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.
Alături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.
Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.
Așezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, “manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini.
O seară muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclée și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.
Sâmbătă 30 iulie atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.
Iar duminică 31 iulie are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.

Organizatori: Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Judeţean Brăila
Teatrul Municipal, Filarmonica Lyra – George Cavadia, Centrul de Creație