Creșterea capacităților grupurilor vulnerabile din comunitățile rurale interetnice, scop comun pentru Agenția „Împreună” și Asociația DANROM

Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în colaborare cu Asociația DANROM Făurei a organizat marți, 19 iulie 2022, începând cu ora 14:00, la sediul Instituției Prefectului Județului Brăila, o întâlnire de lucru pe tema „Nevoile comunității dezavantajate și cum pot fi ele integrate în documentele programatice”.
Întrunirea se înscrie în seria evenimentelor care fac parte din proiectul destinat minorităților etnice denumit ”Capacitarea și Abilitarea Romilor prin Lobby și Acțiune”, proiect în care Asociația DANROM Făurei este colaborator, proiectul fiind implementat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. Scopul proiectului este creșterea capacitării grupurilor vulnerabile din 12 comunități rurale interetnice din județele Brăila, Călărași și Constanța.
Instituția Prefectului – Județul Brăila, prin subprefect Badiu Virginia Loredana, a răspuns invitației Asociației DANROM Făurei de a participa la întâlnirea județeană de lucru pe tema colaborării reprezentanților comunităților cu autoritățile publice locale. Ședința de lucru de la Brăila a fost onorată și de prezența deputatului social-democrat Mircea Florin, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Ionel Epureanu, consilier județean și Inspector școlar pentru minorități Gina Anton reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Brăila, Direcției de Asistență Socială Brăila, Asociației DANROM Făurei, Asociației Centrul Cultural Comunitar „Anton Pann”, cele patru ONG-uri noi înființate în cadrul proiectului, precum și reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale de pe raza județului Brăila: Comuna Viziru (primar Măcrineanu Ana), Comuna Unirea (primar Teodora Puia), Comuna Șuțești (primar Costică Dobre).

Agenda evenimentului a cuprins prezentarea proiectului, a planurilor de acțiune pentru comunitățile Vișani, Berteștii de Jos, Galbenu, Unirea și, nu în ultimul rând, a Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români Aparţinând Minorităţii Rome pentru perioada 2021-2027.
Evenimentul a fost moderat de: Andrei Constantin (Manager proiect), Alexandra Hossu (Expert monitorizare) și Daniel Caraivan (Facilitator comunitar).
În cadrul dezbaterilor, Andrei Constantin a ținut să pună accent în special pe scopul proiectului, ce vizează creșterea capacităților grupurilor vulnerabile: „Scopul acestui proiect este creșterea capacităților grupurilor vulnerabile în 12 comunități rurale. Aici avem patru comunitați din Județul Brăila, dar noi, în momentul de față, Agenția «Împreună» activează în 8 localități pentru că mai avem un program care e înscris pe un alt proiect, în care noi implementăm cam aceleași activități. Noi lucrăm foarte mult pe partea de dezvoltare comunitară, adică încercăm să dezvoltăm comunitățile la firul ierbii și încercăm să le împuternicim acolo unde nu sunt foarte bine reprezentate.”

La rândul său, Daniel Caraivan, președintele Asociației DANROM Făurei, a ținut să precizeze, în timpul discuțiilor de astăzi, că își dorește ca implementarea acestui proiect să ducă la formarea unei echipe ce va continua să colaboreze chiar și după finalizarea sa: „După cum ați înțeles, la nivelul Județului Brăila se desfășoară în momentul de față, două proiecte implementate de Agenția «Împreună». Unul dintre ele este în parteneriat cu Asociația DANROM pe care o conduc. Amândouă au avut, printre alte activități, o activitate comună, cea de facilitare comunitară (…), iar finalitatea procesului de facilitare comunitară este că avem patru ONG-uri înființate, iar în celălalt proiect nu avem patru ONG-uri, dar avem patru Grupuri de Inițiativă și îmi doresc foarte mult (că acesta a fost și scopul meu când am intrat în acest parteneriat cu Agenția «Împreună») să rămânem o echipă la nivel de județ, să lucrăm mult mai aplicat. Să nu rămână doar o activitate a unui proiect care se finalizează la sfârșitul anului acesta și, în șase luni de zile îi dăm uitare. Pentru că nu așa am lucrat până acum, cel puțin eu, și nu îmi doresc să lucrez în modul acesta.
Ideea și scopul acestei conferințe, de astăzi, este în felul următor: avem 8 localități implicate în cele două proiecte, avem 8 planuri de acțiune. Din cele 8 planuri de acțiune, rezultatele să știți că m-au surprins și pe mine. Abordarea oamenilor, când au fost întrebați ce probleme au în comunitate, nu a fost de acel tip în care să spună problemele lor personale, că nu au bani, că le cade casa pe ei. Nu! Problema a fost puțin mai generală, legată de comunitate. Și rezultatele sunt destul de interesante, și actuale. Noi le știm, ca experți, dar aveam nevoie doar de o confirmare din partea comunității că există și resimt aceste probleme.
Sunt trei domenii de acțiune pe care ar trebui să ne uităm pentru perioada următoare. Vorbim de partea de asumarea identității etnice, partea de antirasism și reprezentarea romilor în instituțiile publice.”