Lansare de carte la secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei “Carol I”

Miercuri – 15 Iunie 2022, cu începere de la orele 17:00, la Secţia de Etnografie şi Artă populară a Muzeului din Str. Polonă nr. 14, Direcţia Judeţeană pentru Cultură – Brăila şi Muzeul Brăilei “Carol I” vă propun lansarea celei de-a treia ediții – “prefăcută”, mult adăugită și relativ „încreștinată” – a cărții “Timpul sacru. Sărbătorile de altădată”, apărută recent la Editura Vasiliana’98 din Iași, în prezenţa autorului – etnologul şi muzeograful Marcel Lutic.
Cartea – care debutează cu o Precuvântare și un Preambul semnate de Dr. în etnologie Lucia Cireș și etnograful şi muzeologul din Chișinău – Dr. Varvara Buzilă, urmate de Prefața autorului – descrie o consistentă, interesantă și accesibilă incursiune în calendarul popular românesc.
Sărbătorile populare românești – multe dintre ele uitate sau mai puțin cunoscute – sunt grupate în șase mari capitole: Sărbători domnești sau împărătești, Sărbători ale Maicii Domnului, Sărbători ale sfinților „mari”, Sărbători ale sfinților „mici”, Sărbători precreștine sau băbești și „Poitra”. Sărbători cu totul uitate şi abordate de autor într-o manieră plurivalentă, fiind elocvent ilustrate cu icoane și imagini din fototeca Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași.
“Popasurile” acestei călătorii de pe durata unui an întreg – sărbătorile creştine şi precreştine, sunt prilejuri potrivite pentru autor în a exemplifica, explica, detalia şi transfigura în sens şi conţinut, semiotic şi semantic, o serie de specificităţi/unicităţi de trăire şi înţelegere a rostului şi ritmului ancestral al Vieţii, în acest spaţiu de locuire.
În cele 560 de pagini ale actualei ediţii, oricare cititor – iniţiat sau nu în semantica creştină şi laică a etnologiei şi etnografiei – descoperă şi înţelege în mod foarte accesibil şi firesc, sărbătorile neamului românesc de dinainte şi după creştinarea sa.
Astfel, volumul propus publicului brăilean spre prezentare în cel mai potrivit loc – secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean, se constituie într-un reper valoros pentru cunoaşterea, studierea, înţelegerea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al românilor, care se cere – mai mult ca oricând – conservat, prețuit și transmis generaţiilor următoare, ca un autentic, inimitabil şi unic tezaur naţional.
În spiritul şi sprijinul evenimentului nostru, ca o ilustrare cultural-artistică relevantă a volumului, va evolua Grupul „Chiralina” – îndrumat, condus şi coordonat de Doamna Profesor Maria Radu.
Intrarea este absolut liberă şi, vă aşteptăm cu drag pe toţi cei interesaţi!
Director Ex. Ana Hărăpescu
Direcţia Judeţeană pentru Cultură – Brăila