Festivitate de inaugurare a sediului Comandamentului Flotilei Fluviale, clădire ce completează patrimoniul arhitectural de excepţie al Brăilei

Clădirea în care își desfășoară activitatea personalul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” este unul dintre monumentele istorice ale orașului Brăila, fiind costruită la începutul secolului al XX-lea, în stil eclectic, cu puternice influențe franceze.
În cele 100 de încăperi ale clădirii, au funcţionat, de-a lungul timpului, numeroase societăţi de asigurare şi de navigaţie.
Ca o datorie morală a cinstirii momentelor hotărâtoare din istoria forţelor fluviale ale României, clădirea Comandamentului Flotilei Fluviale a parcurs un amplu proces de reabilitare în perioada 2017-2022. Cu ocazia finalizării lucrărilor de reabilitare, pe data de 27 mai 2022, a fost organizat un ceremonial militar.

Prefectul Județului Brăila, Iulian Timofei, a dat curs invitației Comandamentului Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”, de a participa la ceremonialul militar organizat cu ocazia Festivității de Inaugurare a sediului în care își desfășoară activitatea instituția brăileană.

„Modernizarea face parte din evoluția și progresul unei comunități la care cu toții suntem, astăzi, martori. Este de lăudat faptul că se investește, în mod continuu, în reabilitarea unor clădiri istorice, unor repere arhitecturale situate în Centrul Vechi al Brăilei, așa cum este și această clădire unde-și are sediul Comandamentul Flotilei Fluviale «Mihail Kogălniceanu». Sunt onorat să particip la această festivitate. Urez mult succes și reușite profesionale întregii echipe.”

Iulian Timofei, prefectul Județului Brăila

De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a înmânat comandantului Flotilei Fluviale, contraamiralului de flotilă Cornel Rogozan, o Diplomă de Excelență.

La eveniment au mai participat primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, cei doi vicepreședinți CJ, Ionel Epureanu și Ionuț Ciprian Dobre, cât și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții flotilei Fluviale, din anul 1980, edificiul se află în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale, găzduind Brigada Fluvială, unitate ce în anul 1995 a devenit Flotila de Dunăre, actualmente Comandamentul Flotilei Fluviale. Clădirea completează patrimoniul arhitectural de excepţie pe care îl are Municipiul Brăila, nu doar declarativ, ca sursă de mândrie faţă de brăileni, ci şi imperativ, ca o datorie şi ca o necesitate, ţinând cont de dezvoltarea oraşului şi de perpetuarea unor tradiţii culturale valoroase.