Senatorul Ion Rotaru: „PSD propune salariu minim de 3.000 de lei și prime pentru agricultori”

PSD a propus în Coaliție majorarea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei după modelul salariului minim din Construcții.
„Contextul actual al creșterii prețurilor la energie, combustibili, produse și servicii, a determinat PSD să vină cu propunerea măririi salariului minim în Agricultură pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din acest domeniu. Prin această măsură se urmărește rezolvarea a două probleme cu care se confruntă sectorul agricol în acest moment: protejarea tuturor salariaților față de creșterea prețurilor și oprirea exodului angajaților care pleacă din țară pentru a lucra în alte state din UE.”, ne-a informat senatorul Ion Rotaru, președintele Organizatiei Județene PSD Brăila, într-un Comunicat de presă emis astăzi, 8 aprilie 2022.
Președintele Organizației Județene PSD Brăila a mai precizat că se are în vedere de asemenea, și o serie de facilități fiscale pentru toți angajații din agricultură, între acestea fiind și majorarea salariului minim brut.
„Propunerea prevede pe lângă o mărire salarială și o serie de facilități fiscale pentru toți angajații din domeniul Agriculturii similare cu cele de care beneficiază angajații din Construcții:
· salariul minim brut de 3.000 de lei față de 2.550 de lei, salariul minim brut general;
· scutirea de plată de la impozitul pe venit, de la 10% la 0%;
· scutirea de la plata contribuției pentru sănătate;
· reducerea contribuției pentru pensie (CAS) cu 3,75% (de la 25% la 21,5%);
· reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă de la 2,75% la 0,27%.”
, a precizat liderul Organizației Județene PSD Brăila.
Senatorul Ion Rotaru a explicat, de asemenea, căror persoane ar urma să se aplice măsurile enumerate anterior: „Aceste măsuri ar urma să se aplice tuturor salariaților din firmele care au 80% din cifra de afaceri în domeniul Agriculturii (conform codurilor CAEN asociate Agriculturii). De facilități vor beneficia și angajatorii deoarece pentru diferența de aproape 700 de lei dintre salariul minim actual și cel majorat nu vor mai trebui să plătească contribuții.”
În finalul comunicatului său, senatorul social – democrat Ion Rotaru a pus accent pe faptul că partidul din care face parte sprijină principiul “Fabricat în România” cât și dezvoltarea industriei alimentare autohtone.
„De asemenea, pentru stimularea producției românești de alimente, PSD propune acordarea unei prime pentru producătorii agricoli români care livrează produsele obținute la fabricile de alimente din țară. Sprijinim astfel principiul “FABRICAT ÎN ROMÂNIA”. Este vorba de o primă de 10% din valoarea produselor agricole procesate în țară. Această măsură contribuie la dezvoltarea industriei alimentare autohtone, la menținerea și crearea a noi locuri de muncă în domeniu, la stoparea cercului vicios în care România vinde ieftin produse agricole și importă la prețuri mari produse finite, uneori de calitate destul de slabă. Având în vedere că în ceea ce privește cerealele sau floarea soarelui, producem mult mai mult decât consumăm, prin sprijinirea agricultorilor pentru a procesa produsele în România, țara noastră se poate transforma din “Grânarul Europei” într-unul dintre principalii furnizori de alimente pentru Europa.”, a mai declarat senatorul Ion Rotaru, președintele Organizației Județene PSD Brăila.