Popa (PNL): ”În România, peste 50 de mii de copii se află în grija statului, la această dată. 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție.”

Comisia de anchetă pentru abuzurile din centrele rezidențiale, inițiată de PNL, a trecut de votul Senatului, în timp ce PSD s-a abținut la vot.
”Scopul înființării comisiei de anchetă este acela de a face lumină în situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, investigarea abuzurilor sexuale și de orice natură asupra minorilor din centrele de plasament aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului. De asemenea, această comisie trebuie să stabilească măsurile necesare pentru remedierea problemelor și dacă este cazul, pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.”, a precizat deputatul liberal Alexandru Popa, într-un Comunicat de Presă, emis în data de 22 februarie 2022.
Președintele PNL Brăila a mai menționat că, potrivit datelor oficiale, ”în România peste 50 de mii de copii se află în grija statului, la această dată. 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție”. Iar tabloul pentru primele trei trimestre ale anului 2021 este, în opinia deputatului brăilean, unul mai mult decât îngrijorător: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, alte 13 – de abuz emoțional, 56 de cazuri de neglijare și 2 cazuri de exploatare sexuală. În total, 131 de copii au fost traumatizați.
„Acestea sunt date oficiale, care țin de cazurile reclamate, dar este foarte probabil că sunt mult mai multe situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului din centrele de plasament. PNL consideră că nu putem să trecem cu vederea asemenea infracțiuni, că nu este moral să ignorăm suferința unor copii, cu atât mai mult a celor care își petreac copilăria într-un centru de plasament.”, a mai spus deputatul Popa.
Potrivit aceluiași comunicat, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat în plen, la dezbaterile privind înființarea comisiei, că este nevoie de foarte mult curaj ca un copil-victimă a abuzului de orice fel să vorbească despre trauma sa. Și ceea ce este mult mai grav, atunci când vorbesc, nu sunt crezuți.
”Ca tată și ca parlamentar salut înființarea acestei comisii și aștept să văd rezultate concrete.”, a concluzionat deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila.