Soluțiile liberalilor pentru revenirea economiei, creșterea veniturilor românilor și scăderea inflației

„PNL a venit cu soluții eficiente pentru a ajuta economia să-și revină, pentru ca veniturile românilor să crească, iar inflația să scadă: reducerea taxării muncii prin scăderea CAS de la 25% la 20% și de asemenea, scăderea TVA cu 2%, până la 17%. Scăderea taxelor va face ca oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar la salariu. Pe de altă parte, reducerea TVA va face să scadă prețurile la raft.”, a declarat deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, în cadrul unui Comunicat de Presă emis marți, 15 februarie 2022.
„Propunerile PNL au la bază un concept liberal: taxe cât mai mici, pentru a stimula economia într-o perioadă mai dificilă. Scăderea taxării muncii, prin scăderea CAS de la 25% la 20%, înseamnă contribuții sociale mai mici pentru români. În acest fel, angajatul rămâne cu 300 de lei în buzunar, la un salariu mediu net.”, a mai spus deputatul liberal.
În opinia aceluiași politician, măsura trebuie luată pentru toate sectoarele, pentru a ajuta și angajații din privat, dar și bugetarii, PNL vorbind încă din anul 2021 de intenția de scădere a contribuțiilor sociale din iulie 2022 până în 2024, acest lucru nefiind o noutate, nefiind ceva ce nu a fost luat în calcul și care nu se poate implementa.
Pentru că această măsură propusă de liberali are nevoie de bani pentru a fi transpusă în practică, Alexandru Popa dă și soluția: „Pentru cei care întreabă de sursa de finanțare pentru o asemenea măsură, soluția este clară: avem 14 miliarde de euro gratis de la Uniunea Europeană și încă 14 miliarde din împrumuturi cu 0,15%. Acei bani sunt pentru investiții, deja avem acei bani din PNRR, unii gratis. Deci, resurse la buget sunt pentru a susține măsura.
Scăderea TVA de la 19% la 17% ar duce la scăderea prețurilor la raft și automat, la scăderea treptată a inflației. Astfel ar fi ajutată și BNR în lupta cu inflația. În plus, avem exemple din trecut: în 2016 a scăzut TVA-ul de la 24% la 20%, iar rata inflației a scăzut cu aproximativ 4%.”

PNL consideră că reducerea taxelor este soluția pentru a depăși o situație dificilă, și nu suprataxarea sau impozitarea progresivă. „Nu vom avea creștere economică daca îi taxăm suplimentar pe cei care produc mai mult.”, a concluzionat liberalul Alexandru Popa în același comunicat de presă.