Bugetul Județului Brăila pe anul 2022 a fost aprobat, în virtutea discuțiilor despre împărțirea banilor

Bugetul pe anul 2022 al Județului Brăila a fost aprobat de consilieri în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Brăila, desfășurată în data de 31 ianuarie 2022.
În timpul dezbaterilor pe acest proiect, Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, a fost întrebat de consilierul liberal Alexandru Bucălău despre suma propusă a fi alocată din buget în anul 2022, asocierilor cu Unități Administrativ Teritoriale cât și despre suma ce urmează a fi alocată, de Guvern, Județului Brăila pentru același an.
Referitor la prima întrebare, președintele CJ Brăila a răspuns că suma alocată anul acesta asocierilor, este de 12 milioane de lei și este, în opinia sa, o sumă „arhisuficientă, atât timp cât execuția pentru anul 2021 a fost 10 milioane lei. V-am promis la discuția purtată, dacă proiectele depuse în asociere cu celelalte UAT-uri depășește această sumă, rectificăm și vom putea prinde, la prima rectificare, majorarea de sumă. Deci, eu cred că este îndestulător 12 milioane de lei, atât timp cât am avut o execuție de 10 milioane de lei.”
Președintele CJ Brăila a mai menționat faptul că nu poate fi alocată o sumă mai mare, respectiv 15 milioane de lei, pentru a se evita riscul de a nu exista mai târziu bani blocați: „Nu putem să punem 15 milioane de lei ca să blocăm banii acolo! Avem mult mai multe investiții ale Consiliului Județean pe care trebuie să le derulăm anul acesta, și v-am explicat că tot ce înseamnă proiecte europene, în momentul de față, execuția este de vreo 60 mililoane de euro. Noi nu avem acum bani de rulaj și pentru a le acoperi, ne mai trebuie încă 30 milioane de euro. Deci, o să vedem cum ne descurcăm cu sumele care vor fi decontate de ADR, și apoi să le punem pe celelalte proiecte, pentru a le împinge mai departe și a le afectua în timp util.”
În ceea ce privește cea de-a doua întrebare adresată de consilierul Bucălău, referitoare la banii care vor fi atribuiți Județului Brăila de către Guvern, președintele Chiriac a răspuns: „La a doua întrebare, referitoare la sumele alocate de la Guvern, suntem cam în același cuantum. Nu am depășit foarte mult, ba chiar ne-ar mai trebui niște bani, pentru a acoperi sumele, ținând cont că Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului „mănâncă” foarte mulți bani din bugetul județului, iar suma reprezintă undeva între 50% și 60% din buget.”
Președintele CJ Brăila a mai precizat că „sumele cele mai mari au fost alocate, din nou, către partea de sănătate, către cele două spitale, pentru a acoperi tot ce înseamnă cuantum și o să am o întâlnire astăzi și cu doamna manager, pentru a vedea exact, și a vă expune și dvs. Vedem care sunt consumurile pe energie și gaze, și suntem pregătiți pentru a nu duce spitalul în imposibilitatea de a furniza agent termic și lumină în spital, pentru că va fi dezastruos!”