Unirea Principatelor Române, din anul 1859, sărbătorită la Brăila fără Hora Unirii

În pofida gerului și a vântului puternic, la Brăila s-a marcat, și anul acesta, actul Unirii Principatelor Române din anul 1859, unire realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Doar câteva sute de brăileni, împreună cu oficialități locale, au participat astăzi la evenimentul dedicat zilei de 24 Ianuarie, organizat de Instituția Prefectului – Județul Brăila.
Astfel, începând cu ora 11:00, la monumentul domnitorului Al. Ioan Cuza, situat în Municipiul Brăila pe bulevardul care îî poartă numele, a avut loc în prezența autorităților locale un Ceremonial militar care a constat în: Semnalul trompetului, marșul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și intonarea Imnului Național al României.
A urmat apoi un serviciu religios oficiat de un sobor de preoți brăileni.
Importanța zilei de astăzi a fost marcată de evocarea momentului „24 Ianuarie 1859”, de către Iulian Timofei, prefectul Județului Brăila. În discursul său, prefectul a subliniat, în mod special, însemnătatea istorică a acestei zile:

„Sunt onorat să mă aflu aici, în această zi cu o profundă încărcătură istorică. Marcăm astăzi 163 de ani de la Mica Unire, așa cum ne este tuturor cunoscută, moment de grație în care România a prins contur. Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică trebuie să constituie prilej de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu, dar și artizanii și susținătorii necunoscuți: țărani, moșieri și răzeși. (…) De aceea consider că Unirea din 24 ianuarie 1859 a fost, și rămâne în continuare, o sărbătoare a bucuriei, speranței și credinței în destinul propriu al poporului român. La mulți ani, brăileni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.

În continuare, cei prezenți au putut asista la un program artistic, susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, cât și un recital al interpretei de muzică populară Maria Ciocan, urmat de un grupaj de dansuri populare susținut de dansatori din Județul Brăila.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu depunerea unor buchete și coroane de flori la monumentul domnitorului Al. Ioan Cuza, urmat de defilarea Gărzii de Onoare.

„Manifestările prilejuite de împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au desfășurat în municipiul Brăila sub atenta supraveghere a jandarmilor și a colegilor din cadrul IPJ, ISU, Poliția Locală, cu care cooperăm de fiecare dată, în astfel de misiuni. Ne-am asigurat că evenimentul nu este umbrit de fapte care nu au nicio legătură cu un astfel de moment încărcat din punct de vedere istoric.”, au declarat public reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.

Din păcate, din motive de securitate sanitară, în contextul epidemiologic actual, participanții la eveniment nu s-au putut prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori actualei pandemii.