De Bobotează, evenimente de mare amploare spirituală. Sfânta cruce a fost recuperată din apele reci ale Dunării de brăileanul Răzvan Rahel

Creștinii ortodocși din întreaga țară și din afara sa au sărbătorit cu bucurie duhovnicească și credință în suflet joi, 6 ianuarie 2022, Botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului sau sărbătoarea Bobotezei.
La Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“, din Municipiul Brăila, a fost oficiată astăzi slujba Sfintei Liturghii, de însuși Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, venit special la Brăila pentru acest eveniment.
„La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu.

După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.”, a precizat părintele consilier Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
După acest moment plin de evlavie duhovnicească, s-a plecat în procesiune pe Calea Călărașilor până pe Faleza Dunării, unde s-a oficiat slujba Sfințirii apei celei mari, adică Agheasma Mare.
„De la Catedrala ”Naşterea Domnului”, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării.
Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.”, a mai spus preotul Rares Bucur.
Anul acesta s-au înscris în competiția de recuperare a crucii mai mulți brăileni, însă numai 9 au corespuns cerințelor medicale impuse în astfel de cazuri, când se ia în calcul temperatura scăzută a apelor Dunării în această perioadă a anului. Crucea a fost recuperată din apele bătrânului fluviu de brăileanul Răzvan Rahel, un tânăr curajos, în vârstă de 35 de ani, aflat pentru a doua oară la un astfel de eveniment, el recuperând crucea din Dunăre și în anul 2013.

Toți cei 9 brăileni, care au avut curajul să se arunce în apele reci ale Dunării în sfânta zi a Bobotezei, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte 100 de lei și o felicitare. Câștigătorul a fost recompensat de Primăria Municipiului Brăila cu 500 de lei. La final, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat și binecuvântat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera sfânta cruce din lemn.
În această zi de mare sărbătoare, în cele trei municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Brăila, Galaţi şi Tecuci, credincioşii ortodocși au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 200.000 de sticle cu Agheasma Mare, pregătite special pentru această măreață zi, avându-se însă în vedere respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare.

Foto Fb. Arhiepiscopia Dunării de Jos & Primăria Municipiului Brăila