PSD susține deblocarea proiectelor pentru hidrocentrale

În România există o serie de proiecte energetice care au fost blocate pe criterii de protejarea mediului, proiecte care ar fi suplinit închiderea centralelor pe cărbune și ar fi furnizat energie ieftină și curată.
Motivele invocate care au dus la oprirea acestor proiecte și care țin de protecția mediului sunt exagerate și nejustificate în raport cu beneficiile unei hidrocentrale. Energia produsă de hidrocentrale este cea mai curată și reprezintă cel mai bun substitut pentru energia pe bază de cărbune care este într-adevăr poluantă.
În prezent, instanțele, obligate de lege, au blocat proiecte de milioane de euro, începute de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, cum ar fi spre exemplu hidrocentrala de la Dumitra, terminată în procent de 98% sau cea de la Bumbești, terminată în procent de 90% și dotată în procent de 70%. Pentru aceste două hidrocentrale compania a cheltuit deja peste 155 milioane de euro. Totodată Hidroelectrica plănuiește să renunțe la mai multe proiecte hidrotehnice începute și pentru care s-au efectuat deja cheltuieli importante.
În contextul în care tot mai mulți specialiști din domeniul energetic avertizează că România are probleme în a-și asigura consumul de energie electrică, dar și a scumpirilor fără precedent la energie din ultima vreme, PSD propune o modificare legislativă și susține ca, în conformitate cu prevederile Directivei Europene Habitate, legea privind ariile protejate modificată să prevadă că amenajările hidroenergetice sunt ”lucrări de interes public major”, iar construcția lor este permisă chiar și în arii naturale protejate din ”motive cruciale de interes public major”.
Se elimină astfel blocajul în calea investițiilor, ceea ce va aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru populație și economia românească.

Președinte PSD Brăila, Senator Ion Rotaru