Salonul Internațional de Caricatură – Povestea

Salonul Internațional de Caricatură reprezintă deja o tradiție pentru Brăila, este un eveniment ce atrage an de an participanți din toate colțurile lumii. Unii sunt artiști la început de drum, alții, prin numeroasele participări, deja personalități în această lume a desenului satiric, dar cu toții sunt prieteni ai evenimentului ajuns, iată, la cea de-a XVI-a ediție. Prin lucrările lor, artiștii au apreciat, de fiecare dată, rolul acestei arte și și-au exprimat viziunea despre realitatea în care trăim, o permanentă sursă de inspirație.
Anul acesta, tema ”Jocurile Olimpice” a atras 711 lucrări, aparținând unui număr de 302 caricaturiști înscriși în concurs, reprezentând 57 de țări, după cum urmează: Algeria, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Camerun, Cehia, China, Cipru, Columbia, Croaţia, Cuba, Egipt, Elveţia, Estonia, Filipine, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Iraq, Israel, Italia, Kazahstan, Letonia, Liban, Macedonia, Maroc, Mexic, Muntenegru, Nicaragua, Peru, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Rusia, Serbia, Singapore, Siria, Slovacia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, SUA, Sudan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Uruguay, Uzbekistan iar decizia juriului, cu o misiune dificilă de a alege lucrările câștigătoare, ce au reușit să surprindă prin esența și mesajul transmis, nu a fost una ușor de luat. Ana Maria Măciucă, Muzeograf/Curator, Pinacoteca M.M.B, membru în juriul acestei ediții a declarat „Anul acesta, numărul de participanți și lucrări primite a fost impresionant. Oameni de spirit, caricaturiști originali, inventivi, plini de talent din toate colțurile lumii au ales să participe la acest eveniment prin înscrierea creațiilor originale. Tema ”Jocurile Olimpice” și pandemia COVID-19 fac ca această ediție să aibă o însemnătate și mai mare, prin schimbările pe care acestea le-au adus în societate, dându-le artiștilor participanți o șansă de afirmare.”, afirmație completată și de Președintele Juriului, dl Chiriloaie Victor „Brăila are un singur salon de umor desenat; 20 + 14 = 34 de ediții = 34 de ani!… El a devenit un bun al nostru al tuturor brăilenilor înscriindu-se în patrimoniul nostru local. Să știm să ne bucurăm de reușitele noastre, să ne bucurăm mintea ochii și sufletul brăilean”.
Juriul concursului, format din personalități culturale emblematice dedicate acestui domeniu, prieteni ai evenimentului, a fost alcătuit din:
– Chiriloaie Victor, profesor în educație artistică-plastică, prof. emerit al Liceului Teoretic Nicolae Iorga, Brăila, grafician, membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Brăila, Inițiatorul Salonului de vară al Umorului Desenat, deținătorul Premiului de onoare al revistei de satiră și umor Urzica și al Premiului jubiliar al Salonului de vară a Umorului desenat – președintele juriului;
– Crihana Florian, grafician, pictor de renume mondial, colecționar, membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Galați – membru al juriului;
– Gheorghe Mosorescu, profesor în educație artistică-plastică, artist plastic brăilean de talie internațională, președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) – membru al juriului;
– drd Alina Ruxandra Mircea, muzeograf, secţia „Artă” din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I – membru al juriului;
– Ana Maria Măciucă, critic și istoric de artă, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București – Pinacoteca, critic și istoric de artă, consilier de specialitate, expert acreditat de Ministerul Culturii și Identității Naționale – bunuri cu semnificație artistică, pictură românească – membru al juriului.
Toți aceștia sunt oameni dedicați care după un laborios proces de jurizare, au desemnat câștigătorii acestei ediții, ce au fost anunțați în cadrul Vernisajului din 21 octombrie 2021.
Lucrarea câștigătoare, de anul acesta, aparține unui artist din Sudan, pe numele lui Elrayah Ombaddi Abubaker, care a primit și marele premiu, în valoare de 1000 de euro. Premiul 1, în valoare de 800 de euro a ajuns în Croația, la artistul Nicolas Listes. Premiul II, 600 euro a fost adjudecat de Liviu Stănilă (România) iar Pavel Matuska, Cehia este câștigătorul Premiului III în valoare de 400 euro. Premiile speciale, a câte 200 euro fiecare au ajuns în România, la artistul Constantin Ciosu, dar și în Israel, la caricaturistul Kfir Weizman, și Ucraina, la Vladimir Kazanecsky. Aprecierea acestui eveniment nu vine doar din partea juriului, ci și din partea câștigătorilor. Liviu Stănilă, câștigătorul premiului 2, ne-a transmis: „Ce am făcut în ultimii cinci ani?… De două ori locul doi, la “Brăila International Cartoon Contest”, în cel mai recent “cincinal”. O fi bine, o fi rău, cine știe? Pentru mine este o mare bucurie și în același timp o mare onoare, datorată atât nivelului, calității participanților și tradiției acestui mare salon de umor grafic de la noi, cât și oamenilor frumoși pe care am avut plăcerea să-i cunosc și minunatului oraș dunărean. Mulțam fain din Transilvania, dragă Brăila și dragi brăileni! Să ne revedem sănătoși, voioși și cât mai iute,doar cu certificate care atestă premiul sau participarea la acest valoros eveniment. Vă mulţumesc pentru premiul obţinut şi, doresc să felicit organizatorii acestui al 16-lea Concurs de Caricatură, care în aceste timpuri au găsit resurse pentru a menţine Brăila în topul caricaturii mondiale.” a declarat Constantin Ciosu, după aflarea câștigării premiului.
În spatele acestor 16 ediții se află o poveste frumoasă, scrisă de oameni dedicați, pentru care timpul parcă a stat în loc, tocmai pentru a reuși să se conecteze cu tot mapamondul, începând cu promovarea regulamentului, întocmit cu asiduitate și corectitudine și în permanentă colaborare cu cei care au crezut în ei, până la expoziția prezentă, afișele aferente sau catalogul ce însumează esența lucrărilor înscrise în concurs.
Ne bucură să vedem că sunt instituții, precum Consiliul Județean Brăila, prin dl. Președinte Francisk Iulian Chiriac, care oferă culturii un loc special. Sunt oameni care au înțeles importanța culturii, că este un pilon important al societății, într-o lume în continuă schimbare.
Și pentru ca există și va exista în continuare această susținere, Salonul Internațional de Caricatură își va continua drumul. Este o tradiție și așa va rămâne. Este evenimentul care pune Brăila pe harta mondială a evenimentelor dedicate caricaturii.
De la Vernisajul Salonului Internațional de caricatură, ediția 2021 nu au lipsit nici autoritățile locale, reprezentate de domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Brăila, Ionuț Dobre și doamna Valentina Turcoeanu, consilier județean, care au încurajat la unison evenimentele culturale organizate în Brăila și ne-au asigurat de toată susținerea pentru ca acest eveniment, dar și celelalte evenimente organizate de instituția noastră, să existe în continuare pe agenda locală pentru a putea bucura sufletele oamenilor care cred cu adevarat și susțin cultura brăileană.
Mulțumim tuturor celor ce au crezut în noi și în arta satirică!

Organizatorii Salonului Internațional de Caricatură
Consiliul Județean Brăila și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila