Despre Festivalul Internațional de Șah Clasic „Al Dahra”, cu Iulian Preda, președintele Clubului Sportiv de Șah „Micul Prinț” Brăila

În perioada 5-8 august 2021, se va desfășura la Brăila, prima ediție a Festivalului Internațional de Șah Clasic „Al Dahra”, competiție despre care am mai punctat deja AICI.
Reamintim că organizatorii acestui festival de șah sunt Clubul Sportiv de Șah „Micul Print” Brăila în colaborare cu Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I” și Teatrul „Maria Filotti” Brăila.
Iulian Preda, președintele Clubului Sportiv de Șah „Micul Print” Brăila, a declarat pentru Știribrăilene că deja s-au lansat invitații partenerilor de șah din întreaga țară cât și celor din Republica Bulgaria și Republica Moldova.

„Anul acesta vom organiza prima ediție a acestui concurs. Sperăm să continuam să desfășurăm și alte ediții și în anii următori. Depinde de target-ul pe care o să-l atingem, acum, în primul an. Am lansat invitații la partenerii noștri din toată țara precum și din Bulgaria și din Republica Moldova. Alături de noi ca și organizatori, în parteneriat, avem Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Braila, CNIPT – care oferă copiilor și tuturor participanților o plimbare pe Dunăre gratuită, și câteva oficialități locale.”

Iulian Preda

În ceea ce privește premiile ce vor putea fi câștigate de șahiști în această competiție, președintele Clubului Sportiv de Șah „Micul Prinț” Brăila a precizat: „Premiile sunt structurate pe grupe de vârstă, atât la fete, cât și la băieți, începând cu vârstele de 7 – 8 ani, până la 10 ani este turneul B, iar peste 10 ani este turneul principal, inclusiv unde vor juca seniorii. Acolo, sunt mai multe categorii de vârstă, dar premiile, la fel, sunt pe anumite segmente. Avem locul I, la 12 ani, avem locul I, la 14 ani, avem o supriză la final, o tombolă pentru copii, pentru jucătorii care nu vor intra în premii. De asemenea, ca surpriză suplimentară avem, pe lângă plimbarea pe Dunăre, și o masă fetivă la un restaurant din Brăila. În plus, alături de noi se află, în continuare, un alt sponsor tradițional, o renumită Pizzerie din Brăila, și nu numai, acum având puncte de lucru în mai multe orașe din țară. Sunt așteptări mari din partea turneului, mă refer la numărul de jucători. Avem cazare pentru ei la hotelurile de top level din Brăila, și parteneriate cu alte firme care ne ajută la logistica turneului. Eu sper să ne ridicăm la un standard cât mai înalt din punct de vedere calitativ și cantitativ.”
Referindu-se la locul de desfășurare a competiției șahiste, ținând cont și de amploarea acesteia, Iulian Preda ne-a declarat: „În primul rând, locația unde se va juca turneul pentru grupa de copii este una deosebită, mai precis la Muzeul Brăilei „Carol I”, unde conducerea instituției ne-a ajutat în mod direct ca și în anii trecuți, iar la Teatrul „Maria Filotti”, în „Sala Oglinzilor”, unde vor juca juniorii și seniorii din turnel A. În ceea ce privește părinții copiilor șahiști, care vor aștepta pe toată durata turneului, vor avea în foaierul teatrului posibilitatea de a socializa, de a se împrieteni, de a schimba păreri și de a trimite feedback-uri.”
În ceea ce privește suma alocată acestui concurs, la capitolul premii, Iulian Preda ne-a spus: „Fondul total de premiere este undeva la 5 mii de lei. Vă reamintesc că efortul de a suporta plimbarea pe Dunăre cât și masa festivă de la final, este oferit de o persoană destul de importantă în comunitatea locală și, deocamdată nu am acceptul să-i dau numele, dar cu siguranță va fi prezentă atât la încheierea tuneului cât și, poate, pe parcurs.”
La capitolul prezențe marcante în timpul desfășurării acestui turneu, președintele Clubului Sportiv de Șah „Micul Prinț” Brăila a specificat faptul că va veni și renumitul șahist Ion Dobronăuțeanu, președinte adjunct al Federației Europene de Șah, care de altfel a susținut de-a lungul timpului șahul brăilean: „Avem pe durata tuneului ca invitat pe dl. Ion Dobronăuțeanu care, anul acesta, el brăilean fiind de origine, va candida la funcția de președinte al Federației Române de Șah. Noi, personal, ne cunoaștem de vreo 30 de ani. Tatăl lui, dl. Liviu Dobronăuțeanu, la un moment dat, mi-a fost și antrenor, iar noi brăilenii, și nu numai, avem așteptări și avem convingerea că ne poate ajuta în mod concret. De fapt, a și făcut-o în anii trecuți prin sprijinul logistic, prin omologarea unor turnee, prin implicarea directă la nivel de federație. Totodată, îl vom avea ca invitat pe dl. Sorin Avram Iacoban, actualul președinte al Federației Române de Șah care mi-a garantat că va fi prezent, împreună cu dl. Danilov Vladimir la festivitatea de premiere. Cred că este un mesaj foarte puternic pentru comunitatea șahistă din România pentru că noi ca și club, „Micul Prinț” mă refer, am reușit să definim încă o dată și să punctăm importanța acestui turneu și al evenimentului în sine pe harta șahului românesc.”
La întrebarea cine se poate înscrie în această competiție șahistă, Iulian Preda ne-a răspuns: „Înscrierea este liberă, indiferent de vârstă, indiferent de sex, dar trebuie neapărat să aibă carnet, sa fie omologat la Federația Română de Șah. Dacă vine ca amator sau dacă vine ca profesionist, el automat va fi primit în turneu, doar că trebuie să facă dovada afilierii la unul dintre cluburile Federației Române de Șah.”