16 iunie, Ziua Limbii Rromani

În fiecare an, la data de 16 iunie, se sărbătorește în țara noastră Ziua Limbii Rromani. Primele cuvinte scrise în limba rromani datează încă din anul 1547.
În întreaga lume sunt circa 4,8 milioane de vorbitori de limba rromani, România fiind țara cu cei mai mulți vorbitori de limba rromani, respectiv 273.500 de persoane.
Stabilirea zilei de 16 iunie ca Zi a Limbii Rromani, în România, a fost posibilă datorită profesorului Gheorghe Sarău care, în anul 1992, a publicat primul dicționar rrom în România, Mic dicţionar rrom-român, Bucureşti, Editura Kriterion. Ziua Limbii Rromani a devenit oficială, prin lege, în anul 2018, la inițiativa deputatului Daniel Vasile.
În data de 16 iunie, în comunitățile de rromi din întreaga țară se organizează diferite acțiuni culturale, dedicate limbii rromani.
Cu ocazia aniversării acestei zile, Inspectorul Școlar pentru Minorități, din cadrul ISJ Brăila, Anton Gina, a adresat un scurt mesaj: „La mulți ani limba rromani, să dăinuiești sute de ani așa cum ai dăinuit și până acum!
În Brăila, școlile în care se studiază limba rromani sunt: Anton Pann, Nikos Kazantzakis, Nedelcu Chercea, Șuțești, Viziru, Unirea, Lanurile și Liceul Tehnologic Nicolae Titulescu, Însurăței. Aș fi dorit ca toți elevii rromi, care sunt cuprinși în sistemul educațional românesc, să studieze limba rromani. De aceea, cu această ocazie îi îdemn să nu le fie rușine să vorbească această limbă, pentru că limba este elementul identitar al unei etnii.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s