Ziua Eroilor cinstită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Praznicul Înălţării Domnului, ca şi în anii precedenţi, eroii neamului vor fi pomeniţi de slujitorii Bisericii după Sfânta Liturghie, la Parastas, în toate bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din Eparhia Dunării de Jos din județele Brăila și Galați.
În cele două municipii reşedinţă de judeţ, Galaţi şi Brăila, dar şi în oraşele Tecuci, Târgu Bujor, Însurăţei, Ianca şi Făurei, după Sfânta Liturghie, vor fi organizate procesiuni închinate eroilor neamului românesc.
La ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din Eparhia Dunării de Jos vor fi trase în semn de recunoştinţă şi de cinstire a memoriei eroilor neamului, se specifică într-un Comunicat de Presă din data de 9 iunie 2021, al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cadrul respectivelor slujbe de pomenire, vor fi citite atât numele eroilor care provin din respectivele comunităţi, cât şi numele eroilor români care provin din alte zone ale ţării, dar care sunt înmormântaţi în cimitirele din parohie sau în cimitirele mănăstireşti.
La Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, după care, la ora 13:00, împreună cu slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, credincioşi, tineri seminarişti şi alţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe tricolor în mâini, vor porni în procesiune de la intrarea în Cimitirul „Eternitatea“ până la Monumentul închinat Eroilor Neamului din acest cimitir.
După Imnul de Stat al României va fi săvârşită cuvenita slujbă de pomenire şi va fi evocată semnificaţia Zilei Eroilor.
La final, vor fi depuse jerbe şi coroane de flori şi vor fi trase trei salve de foc, iar elevii şi preoţii participanţi la eveniment vor intona Imnul Eroilor.
Conform precizărilor aceluiași comunicat, la Brăila, în celălalt mare oraş al eparhiei, procesiunea dedicată eroilor patriei va începe la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l zona de intrare în Cimitirul Municipal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.
Procesiunea se va încheia la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din respectivul cimitir brăilean, unde va avea loc slujba de pomenire şi vor fi susţinute alocuţiunile despre semnificaţia acestei zile.
La ambele manifestări închinate eroilor neamului va participa şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care va oficia, alături de slujitori de la parohiile din cele două oraşe, slujbele de pomenire şi va adresa celor prezenţi cuvânt de folos duhovnicesc.

Foto Fb. Arhiepiscopia Dunării de Jos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s