Eurodeputatul Maria Grapini avertizează: “Riscăm să devenim lada de gunoi a Europei!”

Europarlamentarul PPU(sl), Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă, în cadrul emisiunii „Investiți în România”, de la TVR Internațional, unde a participat și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în privința necesității protecției pieței interne și a produselor românești în fața avalanșei de produse neconforme care intră în România.
În calitatea sa de raportor din partea Parlamentului European, pe noul Regulament vamal, adoptat deja, eurodeputatul Grapini a precizat că țara noastră nu este pregătită instituțional, la nivel de vămi, în lipsa unui personal bine pregătit, a laboratoarelor și a aparaturii necesare, să efectueze un control eficient privind produsele care intră în România, se specifică într-un Comunicat de Presă emis miercuri, 9 iunie 2021.

„Avem noi, în România, laboratoare suficiente și aparatură pentru a controla produsele care intră în piața noastră? Eu vă spun că nu! Și vorbesc în cunoștință de cauză. În consecință, trebuie puși în bugetul național bani suficienți pentru dotarea vămilor și a laboratoarelor pentru că, în caz contrar, vom deveni lada de gunoi a Europei dacă vom rămâne singura țară din UE care nu are, din punct de vedere instituțional, puterea de control privind produsele care intră în România și de protejare a cetățenilor români!”

Maria Grapini

De asemenea, europarlamentarul umanist a punctat și importanța promovării produselor românești, de la cele turistice, până la cele meșteșugărești, se mai specifică în comunicat.
Conform opiniei eurodeputatului Maria Grapini, promovarea se poate face pe trei căi. Prima vizează o promovare instituțională cu participarea la târgurile internaționale cu produsele românești unde trebuie alocate fonduri din bugetul național, dar pot fi și bani europeni. O a doua formă de promovare este a producătorului sau a asociațiilor de producători care pot avansa un buget pentru promovare, iar a treia este cea europeană.

„Din păcate, fermierii mici, producătorii mici, nu au bugete alocate în acest sens și de aceea cred că noi trebuie să construim în România acel lanț valoric și această asociere, începând de la producție, colectare, distribuție, promovare și vânzare pentru că, dacă lăsam procesul fărâmițat, așa cum este acum, evident că nu vor putea concura cu fermierii din celelalte state. Eu continui să mă lupt în PE pentru a ajunge și noi la o subvenție egală cu cea a fermierilor din alte state membre ale UE pentru că știm bine că fermierii români primesc o subvenție mult mai mică”

Maria Grapini

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PPU(sl) a reiterat importanța revenirii în țară a românilor care lucrează în diaspora.
“Pentru a se întoarce acasă, ei vor să aibă siguranța că pot să aibă sustenabilitate la locul lor de muncă sau al business-ului pe care îl încep!”, a mai spus Maria Grapini.

Foto Fb. Maria Grapini Europarlamentar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s