Eroii șoselelor. Șofer de tir din Belarus, salvat de la un sfârșit tragic de un șofer brăilean

La nici două săptămâni de când un sofer de tir brăilean a fost ucis cu bestialitate în Franța, o nouă tragedie ar fi avut loc, dacă curajul unui alt brăilean nu ar fi salvat viața unui șofer de tir din Belarus cât și propria viață.
Despre acest eveniment, ce a avut loc pe A16, la aproximativ 60 km de Calais, relatează, pe facebook, Ilie Matei, supranumit „Omul șoselelor”, o persoană foarte cunoscută și apreciată de colegii săi de breaslă. Totodată, acesta trage, încă o dată, un semnal de alarmă privind situația incredibilă cu care se confruntă șoferii de tir în lume, și în special în Franța, unde aceștia uneori sunt atacați de hoți fără scrupule și plini de cruzime. Iată postarea lui Ilie Matei „Omul șoselelor” din data de 6 iunie 2021:

„O nouă tragedie a stat să se întâmple aseară în una din parcările de pe coasta Franței.
Scenariul... copie la indigo ca și în cazul răposatului Mihai Spătaru, colegul nostru ucis acum 2 săptamani.
De data aceasta doar tăria de caracter și curajul unui alt coleg al nostru, Vasile Marian pe numele lui, culmea tot din Brăila, angajat al unei companii românești, au salvat atât viața colegului nostru cât și a colegului din Belarus, parcat langă el.
În jurul orei 4:30, colegul nostru Marian Vasile, a coborât din camion să meargă la toaleta parcării, moment în care a observat o persoană în laterala remorcii.
Imediat omul nostru a făcut stânga împrejur, a sărit în camion, a încuiat ușile și a pornit motorul claxonând.
Știa ce pățise colegul Mihai cu 2 săptămâni în urmă, așa că nu a riscat să se apropie de străinul din laterala remorcii.
În acel moment, un alt atacator cu un obiect ascuțit de mărimea unei mini săbii a venit la fereastra mașinii strigând la el să nu mai facă gălăgie, asta în limba engleză.
În acel moment, a lovit cu mânerul sabiei ușa camionului, după cum se observă și în foto.
În acest timp, celălalt atacator a încercat să deschidă ușa remorcii, dar fără succes, camionul fiind dotat cu încuietori tipice remorcilor frigorifice.
Văzând că nu are succes, au trecut la remorca colegului din Belarus, dar gălăgia făcută de Marian, i-a pus pe fugă până la urmă.
Văzând că în camionul de Belarus nu se miscă nimic după atâta zgomot, colegul nostru a bătut la ușile rusului sperând că acesta este încă în viață.
În cele din urmă a reușit să îl scoată din cabina, acesta fiind gazat după metoda tipică folosită de hoții din Franța. Mirosul de gaz din cabina era pătrunzător, spune Marian... omul era semidrogat de la gazul ăla când l-am dat jos din cabină...
După ce s-au liniștit au sunat la poliție, în speranța că vor fi ajutați.
Mda, au fost redirecționați telefonic spre un vorbitor de spaniolă, acesta repezindu-i rapid:
Sunt morti sau râniți?
Nu, nu sunt...
Și atunci ce doriți mai exact?
Păi... sa ne ajutați, nu ne simțim în siguranță...
A venit Jandarmeria... după mai bine de 1h și 30 min....
Scenariul clasic.... în loc să verifice nr. mașinii la care oamenii au reușit să facă poza, cei 2 jandarmi au controlat actele camioanelor, actele marfurilor și vizual au verificat și marfa belorusului prin ruperea sigiliului de la remorcă.
Vin și eu cu o întrebare ce se află în ultima perioadă pe buzele tuturor ai noștri de pe șosele:
Cum facem ca să ne apărăm în asemenea cazuri?
Începem să ne înarmăm?
Câți de-ai noștri trebuie să mai moară pentru a se lua măsuri de protejare a acestor oameni care își riscă viața pe teritoriul unor țări pe care le deservesc sau le tranzitează, prin natura jobului lor?
Deja situația degenerează și doar reflexul de a fugi în cabină și a se încuia i-a salvat viața colegului nostru...
Foarte important... atacatorii au fizionomii de europeni, nu imigranți.
Între ei au vorbit într-o limbă necunoscută colegului nostru, albaneză sau bulgară..... din câte mi-a povestit omul la telefon.
Urgent trebuiesc luate măsuri... ai noștri riscă mult într-o țară în care infracționalitatea pare că nu se mai ascunde în spatele măștilor sau a întunericului.
Acțiunea a avut loc pe A16, la aproximativ 60 km de Calais.
Aveți grijă de voi!
Pe șosele ne avem doar unii pe ceilalți!”

Foto Fb. Ilie Matei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s