Eurodeputatul Grapini, atac dur față de lipsa de transparență în ceea ce privește intrarea României în Spațiul Schengen și PNRR

„Din 2011, România și Bulgaria puteau să fie în Spațiul Schengen.”, a declarat eurodeputatul PPU-sl, Maria Grapini, în timpul vizitei sale de joi, 3 iunie 2021, de la Brăila, când domnia sa a inaugurat un nou cabinet de europarlamentar.

„Parlamentul European, în mandatul trecut, a votat 3 rezoluții pentru ca România și Bulgaria, Croația încă nu, să intre în Spațiul Schengen pentru că dotarea tehnică și condițiile tehnice din regulamentul Schengen sunt îndeplinite din 2011. Deci din 2011, România și Bulgaria puteau să fie în Spațiul Schengen. Decizia politică, de data asta, și nu tehnică, s-a luat în Consiliul European.”

Maria Grapini

Maria Grapini s-a declarat, de asemenea, deranjată de faptul că președintele României nu s-a folosit de dreptul de veto, așa cum l-a folosit Olanda împotriva României: „Și aici eu trebuie să spun, și nu vreau să o interpretați politic, dar pe mine m-a deranjat că președintele României, care ne reprezintă în Consiliul European, nu a folosit dreptul de veto, așa cum l-a folosit Olanda împotriva noastră, să nu intrăm în Schengen. Nu a folosit și domnia sa acel drept să spună „Nu votați intrarea României în Schengen, nu votez nici eu cu alt proiect!”. Pentru că, până la urmă, asta înseamnă negocieri, asta înseamnă om de stat, asta înseamnă curaj, asta înseamnă asumare. (…) Așadar, din cele 3 instituții, Parlament, Comisia Europeană și Consiliul European, două dintre ele au avut acel vot majoritar, pentru a intra România în Schengen. Și cine s-a opus? A fost Consiliul European, defapt 27 de șefi de state și de guverne. Ceea ce m-a determinat, odată când am luat cuvântul în Parlament, să spun că dacă nu mai aveți nevoie de noi, de 705 eurodeputați (…) trimiteți-ne acasă dacă decideți 27 de oameni.”
În plus, eurodeputatul Grapini este convinsă că ar trebui mai multă transparență din partea celor care sunt implicați în rezolvarea problemei integrării României în Spațiul Schengen.
„Am solicitat public domnului președinte să susțină în Consiliu și să ceară argumente și să le facă publice. Cine se opune în Consiliul European și de ce? Noi n-am aflat! Noi am aflat pe surse, că vrea Olanda portul Constanța, dar nu am aflat în mod normal. Președintele trebuie să vină, când sunt lucruri foarte delicate, importante pentru țară, șă vină să ne spună: Eu mă duc cu punctul ăsta de vedere, în Consiliu, pentru că reprezint țara, nu mă reprezint pe mine, și vin înapoi și spun ce a fost acolo.”
Un alt subiect atacat, astăzi, de Maria Grapini a fost Planul de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Vedeți cum e și cu Programul de Reziliență și de Redresare. Deci, în mod normal, trebuia după o dezbatere publică largă, dar nu așa superficial – chiar și în Parlament nu s-a prezentat programul, ci doar un punct de vedere al Premierului – trebuia vot în Parlament, pe fiecare proiect, pentru că este un angajament pentru întreaga țară și sigur, după aceea, rezultatul.”

Eurodeputatul umanist a mai punctat faptul că multe informații sunt obținute de la jurnaliști și nu de la forurile abilitate: „Noi trăim cu știri pe surse. Se spune că, Comisia nu a fost de acord cu nu știu ce din programul de reziliență. Eu l-am cerut, ca europarlamentar, din prima fază. Invoc și aici lipsa clară de transparență pe care o practică, nu știu de ce, și președintele României când merge la ședințele de Consiliu, și Guvernul la Consiliul de Miniștri. Să știți că există ședință cu toți miniștrii agriculturii, de exemplu, sau toți miniștrii energiei. Ei bine când e o problemă, de exemplu acum se discută strategia energetică, știm noi care este strategia României? (…) Deci pe mine asta mă deranjează enorm, nu pe mine ca persoană, ci ca reprezentant al celor care m-au trimis acolo, că există această lipsă de transparență și atunci scade și încrederea cetățenilor.”
În ceea ce privește lipsa județelor Brăila și Galați din Planul de Redresare și Reziliență, la întrebarea jurnaliștilor care este părerea domniei sale despre acest subiect, Maria Grapini a răspuns:

„Păi sigur că n-am o părere bună! Si eu am cerut, dar și comisia a cerut, ca în Programul de Reziliență să se pună în mod deosebit proiecte în zonele care sunt mai puțin dezvoltate, care au fost mai afectate. ”

Mai mult de atât eurodeputatul umanist nu crede că există vreo justificare ca cele două județe să nu fie prinse în PNRR: „Acum, dacă ne uităm în ansamblu, în România, nu există vreo justificare ca Brăila și Galațiul să nu fie cuprinse, pentru că nu e zona cea mai dezvoltată, deși oportunitate ar fi. Pentru că avem Dunărea aici, și nu s-a fructificat Dunărea nici din punct de vedere al turismului, nici din punct de vedere al transportului sau amenajare. De atâtea ori am solicitat să se facă pentru Dunăre, trecând pe o suprafață mare în România, să se asigure bani prin fondurile europene. Acum puteau prin reziliență. (…) De aceea spun că trebuia, în mod transparent, să justifice câți bani s-au dat în zona de Nord, în zona de Est, în zona de Sud, pe fiecare județ și nu să trăiască cetățeanul cu suspiciunea că s-au dat politic în anumite zone.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s