Ziua Internațională a Romilor – Romii de ieri, romii de astăzi

Astăzi, este Ziua Internațională a Romilor, o zi cu o semnificație specială. În acest an, marcăm 50 de ani de la primul Congres Internațional al Romilor, organizat la Londra, în perioada 7-11 aprilie 1971, pentru a sărbători cultura romani și a spori conștientizarea publică referitoare la provocările cu care se confruntă romii de pe întreg mapamondul.
După 50 de ani de la această reuniune internațională, în care s-au adoptat un imn propriu națiunii transfrontaliere rome („Gelem, gelem”) și un drapel simbolic, care să-i reunească pe toți romii, ca elemente pentru identitatea etno-culturală și lingvistică, romii au o istorie marcată de traume trans-generaționale, care au produs efecte socio-culturale (sclavie, Holocaust, asimilare forțată în timpul regimului comunist).
Astăzi, romii sunt unul dintre cele mai marginalizate grupuri etnice din Europa, cu atitudini anti-rome în creștere. În multe societăți, este acceptabil să denigrezi romii, invocând așa numitele trăsături și caracteristici pe care le presupune că toți romii le dețin. Acestea sunt invariabil negative: romii, ca grup, sunt acuzați de criminalitate, devianță și stiluri de viață parazite.
În România, romii au evoluat din inerție. Chiar dacă au fost recunoscuți ca minoritate națională în anul 1992, și astăzi sunt tratați ca grup vulnerabil, statul neacordând atenție elementelor ce construiesc identitatea etnică a romilor, neglijând sau chiar ignorând cultura, limba, tradițiile romilor. Mai mult, romii au beneficiat de o identitate etnică falsă, impusă de societate, mass media și chiar autorități, construită pe așa numitele trăsături și caracteristici pe care aceștia presupun că toți romii le dețin.
Această stare continuă a dus la o atitudine anti-romă, iar noile generații de romi, care au un statut profesional, un nivel de educație ridicat, nu doresc să își recunoască etnia din teamă că vor fi respinși de societate, iar dacă își asumă identitatea etnică, societatea refuză să îi vadă ca romi, neacceptând progresul acestei etnii.
Îmi doresc ca romii să fie tratați ca cetățeni egali în România, iar un prim pas ar fi recunoașterea sclaviei romilor și studierea tragediilor istorice ce au vizat romii la nivel gimnazial. Cunoscând aceste importante etape din viața romilor, noile generații de neromi, cu siguranță, vor avea o atitudine nediscriminatorie.
La mulți ani romilor de pretutindeni!

Sociolog Daniel Caraivan
Președinte Asociația DANROM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s