20 Martie – Ziua Internațională a Francofoniei

20 martie este ziua în care, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Francofoniei. Statele membre și observatoare ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), de pe cinci continente, sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei. Astfel România împreună cu 74 de state membre și observatori ai OIF organizează în această zi o suită de evenimente cultural–artistice, în special, ce au drept scop marcarea acestui eveniment.
„Știați că România deține rolul de lider (“stat far al Francofoniei”) în regiunea Europei Centrale și Orientale? Românii sunt foarte ataşați de valorile francofone și nicăieri în lume Franța nu a găsit o mai mare apropiere și compatibilitate așa cum le-a aflat în România.”, susțin reprezentanții Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din Brăila.
Amintim faptul că în cadrul Bibliotecii Județene Brăila funcționează în prezent Secția Franceză “Ilarie Voronca”, unde cunoscătorii limbii franceze au la dispoziție peste 5000 de volume, pe care le pot împrumuta sau studia pe loc în cadrul bibliotecii brăilene.
Mai precizăm că data de 20 martie a fost aleasă pentru a aniversa Agenția pentru Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT) care a fost înființată în data de 20 martie 1970, în Niamey, Niger. Această agenție reprezintă debutul unei cooperări internaționale francofone, agenția devenind ulterior Organizația Internațională a Francofoniei.

Sursă foto: Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s