Din lume și despre lume – Pluto, o planetă pitică

În data de 19 martie 1915, Pluto, planeta pitică, este fotografiată pentru prima dată în istorie.
Pluto a fost descoperită ca rezultat al unei cercetări prin telescop inițiate în 1905, de către astronomul american Percival Lowell, care a presupus existența unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularități în orbitele lui Uranus și Neptun. Continuată după moartea lui Lowell de cercetătorii de la Observatorul Lowell, cercetarea s-a încheiat cu succes în anul 1930, când astronomul american Clyde W. Tombaugh l-a găsit pe Pluto. Astronomii consideră că Pluto este compus din două treimi rocă și o treime gheață.
Pluto a fost considerată până în anul 2006 ca fiind cea de-a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii, ea fiind mai mică chiar și decât Luna.
Însă, la 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Pluto a primit o nouă clasificare, fiindu-i luat statutul de planetă, aceasta devenind o planetă pitică.
Sonda New Horizons a zburat pe lângă Pluto în luna iulie 2015 și este prima și singura sondă spațială care a explorat Pluto direct.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s