Din lume și despre lume – Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama

În data de 17 martie 1959, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.
Născut în data de 6 iulie 1935, este al 14-lea Dalai Lama. El este șeful spiritual al budismului tibetan și liderul guvernului tibetan aflat în exil în Dharamshāla.
Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama s-a născut într-un mic sat de țărani din provincia Amdo. La numai doi ani el a fost descoperit, potrivit tradiției tibetane, ca fiind încarnarea marelui Dalai Lama al treisprezecelea. La vârsta de patru ani și jumătate, Tenzin Gyatso este adus în capitala statului tibetan, Lhasa, și urcat pe tron ca șef al Tibetului.
În anul 1959, la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama, în vârstă de 24 de ani, este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India împreună cu circa o sută de mii de tibetani. Al Patrusprezecelea Dalai Lama se remarcă în mod special față de predecesorii săi, prin numeroase vizite în diferite țări și cât și prin deschiderea sa către un dialog constant cu personalități aparținând unor spații culturale, religioase și ideologice foarte diferite din întreaga lume.
De-a lungul vremii, reputația sa de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat și ca urmare, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.
Întrebat anul trecut, într-un interviu virtual, dacă pandemia i-a schimbat viața, Dalai Lama a răspuns simplu: „Nu!”

Sursă foto: Dalai Lama (Facebook)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s