28 ianuarie, Ziua Protecţiei Datelor

În fiecare an, pe data de 28 ianuarie, se aniversează Ziua Protecţiei Datelor (Data Protection Day).
Această zi marchează împlinirea a 40 de ani de la semnarea, la Strasbourg în anul 1981, a Convenţiei 108 pentru protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, aceasta fiind primul instrument legal adoptat în domeniul protecţiei datelor.
Marcarea unei zile speciale dedicate protecției datelor, în fiecare an, la 28 ianuarie, a fost decisă în anul 2006.
La 26 aprilie 2006, Consiliul Europei a decis să lanseze Ziua Protecției Datelor, zi care să fie sărbătorită în fiecare an la 28 ianuarie, data la care Convenția privind protecția datelor a Consiliului Europei, cunoscută sub numele de „Convenția 108”, a fost deschisă spre semnare. Aceasta zi este sărbătorită acum la nivel global.
La această dată, guvernele, parlamentele, organismele naționale de protecție a datelor și alte entități desfășoară activități de sensibilizare cu privire la drepturile la protecția datelor cu caracter personal și la confidențialitate. Acestea pot include campanii care vizează publicul larg, proiecte educaționale pentru profesori și studenți, porți deschise la agențiile de protecție a datelor și conferințe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s