Gânduri despre crizanteme…

Îmi doresc să aștern câteva rânduri despre un eveniment mult așteptat. Încă de la începutul anului, prin luna februarie cred, mi-a trecut prin minte o idee năstrușnică și am găsit aceeași nebunie la colegul meu, compozitorul Bela Andrasi, de a o duce până la cap.
Mi-am dorit să scriu un text pentru o romanță și să o înscriem la Festivalul Concurs Crizantema de Aur de la Târgoviște. Pe scurt, festivalul are loc, săptămâna viitoare, între 23-24 octombrie 2020, și anul acesta a ajuns la a 53-a ediție. An de an s-au confruntat acolo în cadrul secțiunii de creație, compozitori de marcă ai țării noastre, specialiști în acest gen (sau nu neapărat), dar forțe componistice de excepție, textieri redutabili, voci spectaculoase, în acompaniamentul live al unor orchestre de renume. Au fost jurii puternice mereu, greutatea și credibilitatea festivalului a crescut în timp foarte mult. De câțiva ani, o femeie inimoasă, întreprinzătoare, o artistă în adevăratul sens al cuvântului, solistă ea însăși de calibru, pe care o cunosc de peste 35 de ani și cu care m-am întâlnit în anii tinereții la marile confruntări muzicale de muzică ușoară (Mamaia, Steaua fără nume), îndrăgostită de romanță, a ajuns să preia frâiele acestui prestigios festival. Cu sprijinul iubitorilor romanței (l-aș numi aici în primul rând pe omul de cultură, doctor Teodor Vasiliu), al Consiliului Local al Municipiului Târgoviște, Consiliului Județean Dâmbovița, al Primăriei Municipiului Târgoviște, al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Alina Mavrodin Vasiliu, Director Artistic al Festivalului Național de Romanțe Crizantema de Aur, a luptat și a reușit să creeze acolo o Casă a Romanței, și un spațiu muzeal unic în România – Muzeul Romanței. Romanța, prin munca sa asiduă, se bucură de patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO ajungând pe lista scurtă a propunerilor pentru Patrimoniul UNESCO. Alina Mavrodin – Vasiliu este un om special, solar, cu multă credință în forța divină a Mântuitorului, și se va feri să-și atribuie vreun merit, dar motivul pentru care mi-am dorit să scriu aceste rânduri este că acestei promotoare fervente a romanței îi datorez faptul că m-am inflamat la rândul meu vorbind cu ea în repetate rânduri de frumusețea acestui gen muzical și m-am hotărât (cum spuneam la început în acest articol) alături de un compozitor cu har, să bat la porțile romanței, în calitate de textier.
Melodia noastră s-a calificat în finală. Îi datorăm acest lucru unui juriu de specialitate desemnat de UCMR, care a selectat din multitudinea romanțelor înscrise în concurs, 14 romanțe din România și două din republica Moldova. Îi datorăm mulțumiri unui orchestrator aparte, domnul colonel Ion Petrache, sub a cărui baghetă dirijorală au ființat mari orchestre, cele ale Liceului Militar de Marina, „Alexandru I. Cuza”, Constanța, Institutului Militar de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța, Liceului de Artă din Constanța, etc. Îi datorăm mai ales, această calificare în finală, unei voci frumoase, puternice, calde în același timp, cu timbru și culoare marcante, cu sensibilitate rară și strălucire unică, ce ne-a interpretat romanța… Liliana Cornilă (o altă colegă de generație, un om frumos, realizat, lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanța, luminoasă și delicată ca o ramură de lămâiță în soare).
Prezentarea va fi făcută de un alt om drag, ce mi-a fost mereu alături în carieră – Octavian Ursulescu. Mi-am exprimat de destule ori în mediul public admirația mea pentru acest profesionist al scenei. Admirația și recunoștința pentru cum a știut mereu să ne sprijine și să ne promoveze ca artiști de când aveam 15-20 de ani. Acompaniamentul profesionist pentru Concursul de Creație este asigurat de Orchestra „Romanța”, dirijor Lucian Vlădescu.

Melodiile finaliste sunt în ordine alfabetică următoarele:
• Constantin Bardan, „Singură în noapte”, versuri: Angela Georgică;
• Andrasi Bela, „Nu e destulă vreme”, versuri: Camelia Florescu;
• Adrian Burhală, „Cântec, lumină, speranță”, versuri: Mariana Eftimie Kabbout;
• Mircea Ciugudean, „Romanța bătrânului compozitor”, versuri: Mircea Ciugudean;
• Viorel Covaci , „Iubesc din nou”, versuri: Corneliu Vadim Tudor;
• Ionel Croitoru , „Vioara îndrăgostită”, versuri: Marian Stere;
• Horia Făgărășanu, „Mai cântă, vioară”, versuri: Magda Bălănescu;
• Ana Ghibea, „N-ai înțeles”, versuri: Flori Bungete;
• Marcel Iorga, „Tu ești romanța”, versuri: Marcel Iorga;
• Maricel Maxim , „Ce mai vrei? ”, versuri: Maricel Maxim, Enea Patricia;
• Marcel Morărescu, „Pe tine nu te mai aștept”, versuri: Marian Ilie;
• Pavel Păușan, „Cum să mă-ntorc”, versuri: Ileana Petrean Păușan;
• Sabin Păutza, „Copil sărman”, versuri: Marin Voican;
• Petre Vârlan, „Flori albe”, versuri: Liviu Coman.
Lista se completează cu 2 romanțe în primă audiție care au fost selectate, la Chișinău, de Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, conform Regulamentului oficial:
• Marian Stîrcea, „Numai o clipă”, versuri: Matilda Cugler-Poni;
• Octavian Coteț, „Dac-am fi singuri”, versuri: Nicolae Iorga.
Aștept acest concurs de aproape un an. Cine mă cunoaște, știe cât de mult mă dedic unei idei, unei pasiuni și inima stă să-mi spargă pieptul pentru emoțiile ce mă încearcă. Nu vreau să închei înainte de a le ura tuturor, să aibă parte de o ediție de poveste a festivalului. Să fie de aur cu adevărat! Să vă aducă multă împlinire participarea în această confruntare stimați compozitori, textieri, orchestratori, soliști! Mult succes, Bela Andrasi! Mult succes, Liliana Cornilă! Mult succes, Crizantemă de Aur!

Camelia Florescu
Textier de data asta…

Sursă foto: Camelia Florescu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s