Niculae Havrileț, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, susține că Brăila are oportunități deosebite în sectorul energetic, vizând în special Termocentrala de la Chiscani

Niculae Havrileț, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a fost vineri la Brăila într-o vizită electorală, ce a vizat în mod special posibilitatea modernizării și repunerii în circuitul economic a termocentralei de la Chiscani.
Politicianul a participat la o întâlnire cu jurnaliștii brăileni, la discuții luând parte și președintele PNL Brăila Alexandru Dănăilă, cât și candidații alianței PNL – Brăila Nouă: Cătălin Boboc, candidat la funcția de Președinte al Consiliului Județean Brăila și Lucian Caprariu, candidat la funcția de Primar al Municipiului Brăila.
Secretarul de Stat Havrileț a precizat încă de la începutul întâlnirii scopul vizitei sale la Brăila, subliniind importanța termocentralei de la Chiscani, obiectiv energetic ce poate fi reactivat în sfera economică actuală: „Am venit aici pentru că Brăila are oportunități deosebite în sectorul energetic. Are pe lângă Termocentrala de la Chiscani, care este arhicunoscută în sectorul energetic românesc, și problemele care au apărut pentru care a fost oprită, probleme care nu mai există la această dată, mai sunt și alte oportunități deosebite cum ar fi gazele, știm foarte bine zona Ianca, dar și resursele regenerabile fotovoltaice și pentru energia eoliană. Deci, un mănunchi de oportunități energetice deosebite, care în urma aprobărilor Comisiei Europene pentru trecerea de la o energie cu emisie de carbon la o energie curată, se înscriu în proiectele strategice din cadrul strategiei energetice a României și Planul național integrat pentru energie și schimbări climatice.”
Niculae Havrileț a subliniat în continuare oportunitatea utilizării de fonduri europene rambursabile și nerambursabile, o facilitate importantă pentru repornirea termocentralei de la Chiscani. „Sunt fonduri europene extrem de generoase. Niciodată sectorul energetic românesc, sau poate economia României, nu a beneficiat de o asemenea susținere din fonduri europene rambursabile și nerambursabile. (…) Pe lângă cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a negociat cu Comisia Europeană în vederea redresării economice, în jur de 20 de miliarde de euro sunt alocați pentru tranziția energetică, pentru trecerea de la o energie poluantă la o energie curată. (…) Județul Brăila este foarte important. Au rămas foarte multe proiecte care nu s-au calificat pentru schema de susținere prin certificate verzi iar ele pot intra acum în zona de susținere a fndurilor europene alocate pentru ceea ce numim noi Green Deal – Acordul Verde.
Și pentru că vorbim de Chiscani, trecerea de la o energie poluantă, practic trecerea de la o energie produsă prin cărbune, care este cea mai poluatoare, către o energie curată se va asigura din utilizarea gazelor naturale. Centrala Chiscani este conectată la sistemul de distribuție a gazelor naturale ca urmare a ultimelor modificări legislative. Centrala poate să se racordeze direct în Sistemul Național de Transport Transgaz și în acest mod va evita plata tarifului de distribuție, tarif destul de mare care practic a făcut ca această termocentrală să aibă rezultate negative în trecut și a obligat Electrocentrala să închidă aceste grupuri.”

Niculae Havrileț, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, este de părere că printr-o restructurare a companiei și prin atragerea de fonduri, termocentrala poate fi modernizată și repusă în circuitul economic: „Acest lucru se poate întâmpla și la Brăila printr-o restructurare a companiei care deține activele fostei termocentrale și prin atragerea unui fond de susținere care poate fi alocat din Fondul de modernizare cunoscut și sub apelativul de 10 D.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s