Cormoranii revin în atenție! | A fost votată în CD legea care va permite vânarea cormoranului mare în România pe tot parcursul anului

“În calitate de inițiator, alături de alți colegi parlamentari PSD, am votat proiectul de lege care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România, în tot cursul anului.”, a precizat deputatul social democrat Nicu Niță în cadrul unui meaj adresat brăilenilor din data de 23 mai 2023.
Politicianul brăilean a mai specificat faptul că această măsură a fost luată ca urmare a creșterii numărului de cormorani: “Creșterea numărului de cormorani determină fermele de acvacultură să abandoneze această activitate. În ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.
În expunerea de motive am menționat că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi, ceea ce înseamnă că un cormoran consumă aproximativ 150 kg de pește pe an.
De asemenea, cormoranii pot deteriora peştii, în special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot înghiţi. Aceste daune cresc riscul de îmbolnăvire, mortalitate şi stres la peştii afectaţi. Păsările se hrănesc în mod natural în habitate de apă dulce, salmastre şi marine şi astfel pot afecta pescuitul comercial, fermele de peşte (intensive şi extensive) şi pescuitul recreaţional în habitate naturale seminaturale sau artificial”
.
Deputatul social democrat Nicu Niță este de părere că această propunere legislativă “va ajuta la protejarea producției de pește din crescătorii și din amenajările piscicole, va reduce pagubele pe care cormoranii le provoacă, aproximativ 20.000 tone de pește/an și va crea un echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari aflate pe teritoriul său şi sectorul pescăresc”.
Legea în cauză va merge, pentru a fi promulgată, la Președintele României și va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.