Solicitare maximă pentru pompieri | 6 incendii în doar trei zile

În perioada 10 – 12.03.2023, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, stuf și două incendii la locuințe.
Incendiile de vegetație uscată și stuf s-au manifestat pe raza localităților Bordei Verde, Vădeni (2 incendii) și Însurăței. Cauza probabilă, care a dus la producerea celor patru incendii, a fost arderea resturilor vegetale fără respectarea normelor minime în ceea ce privește această activitate. A ars vegetație urcată și stuf pe o suprafață totală de cca. 12 ha.

Reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, supravegherea permanentă a arderii, condiţii meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5m, asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Vineri, 10.03. a.c., Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta într-un balcon la etajul 6, la un bloc din Piața Independenței din municipiu. Cauza probabilă, care a dus la producerea incendiului, a fost aparatul de gătit (aragaz) în funcțiune lăsat nesupravegheat. Au fost afectate de incendiu bunurile din balcon, amenajat ca bucătărie.
Duminică dimineață, la ora 04:15, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o gospodărie din satul Vărsătura. Au ars cca. 5 mc de lemne de foc și o centrală termică. Cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric – scurtcircuit la instalația electrică care alimenta centrala termică.