4 incendii în mai puțin de 24 de ore | Intervenții contra cronometru pentru pompierii din municipiu și județ

În după-amiaza zilei de ieri, 06.03.2023, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, stuf sau gunoi menajer. Astfel, la ora 15:30, Garda de intervenție Făurei a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu în localitatea Vișani. Au ars cca. 5000 kg de gunoi menajer.
Cinci minute mai târziu, adică la ora 15:35, un echipaj din cadrul Detașamentului 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere, la ieșire din Municipiul Brăila, pe DN 22B (dig Brăila – Galați) unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2000 mp.
Ziua de ieri a continuat cu un alt eveniment, la ora 16:20, Detașamentul 2 de intervenție Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu pe raza UAT Traian. Au ars vegetație uscată și stuf pe o suprafață de cca. 30 ha.

Ultima acțiune înregistrată ieri a avut loc la ora 19:50, când Garda de intervenție Ianca a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată pe raza localității Urleasca. A ars vegetație uscată pe o suprafață de cca. 5000 mp.
Cauzele probabile, susțin reprezentanții ISU Dunărea Brăila, care au dus la producerea celor patru incendii au fost fumatul în locuri neamenajate, foc deschis în spații deschise lăsat nesupravegheat sau crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul.

Ordinul M.A.D.R. nr. 579/2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, specifică la art. 6 că:
(1) Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
(2) La executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la alin. (1) lit. d) nu este obligatorie.