Weekend greu pentru pompierii brăileni | Incendii în Gulianca, Chiscani, Unirea, Scărlătești și Însurăței

În perioada 03 – 05.02.2023, subunitățile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila au intervenit pentru stingerea a cinci incendii și 30 de intervenții de acordarea de asistență medicală, astfel:
• vineri, Detașementul 1 de pompieri Brăila, în colaborare cu SVSU Salcia Tudor, au intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de plante furajere la o fermă pe raza localității Gulianca. Au ars cca. 200 t. plante furajere depozitate într-un grajd. În interiorul grajdului, nu se aflau animale. Cauza probabilă, care a dus la producerea incendiului, a fost fumatul în loc neamenajat;
• sâmbătă, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Chiscani. Incendiul a fost observat la timp, astfel că la ajungerea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta la nivelul hornului. A ars funinginea din interiorul hornului, cauza probabilă fiind coșul de fum necurățat.
• duminică la ora 02:30, aceeași subunitate a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu la o locuință din localitatea Unirea. În sprijinul echipajelor inspectoratului a intervenit și SVSU Unirea. A ars acoperișul din lemn acoperit cu tablă pe o suprafață de aproximativ 200 mp. S-au degradat șapte camere de locuit, construite din paiantă, cu bunurile din interior. Au fost salvate anexele gospodărești. Cauza probabilă, care a dus la producerea incendiului, a fost un coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile. Incendiul a fost lichidat la ora 06:00.
• la ora 14:20, Garda de intervenție Făurei și Punctul de Lucru Dudești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu la o locuință din satul Scărlătești, comuna Cireșu. Au ars acoperișul din lemn, acoperit cu țiglă, pe o suprafață de aproximativ 50 mp și bunurile din interior. Cauza probabilă a fost jar căzut din sobă pe material combustibil.
• la ora 18:40, Garda de intervenție Însurăței a intervenit cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitate. A ars coșul de fum care era deteriorat și necurățat. Intervenția promptă a echipajelor inspectoratului a redus posibilitatea propagării incendiului la acoperișul casei.
La cele cinci incendii nu s-au înregistrat victime.

Echipajele de pe ambulanțele SMURD au intervenit în sprijinul a 30 de persoane din Municipiul Brăila și localități din județ pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc.

Atenție! Importanța respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire!

Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.
Înainte de utilizare este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile.
Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.
De asemenea, se interzice aprinderea focului în sobe prin stropirea cu lichide combustibile (benzină, motorină, petrol etc.), utilizarea sobelor cu uşiţele focarelor şi cenuşarelor defecte sau fără acestea, folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei, supraîncălzirea sobelor, depozitarea în încăperile în care sunt amplasate sobele, a materialului combustibil pentruconsum, peste necesarul pentru 24 ore.
Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau cu uşa încuiată la încăperile unde sunt în funcţiune aceste mijloace de încălzit.