Invitație la teatru: “Vițelul de aur” | Radu Iacoban: “Din miile de istorii ale omenirii, am decis să aleg o poveste despre un erou a cărui unică și tragică vină este aceea că s-a născut în țara greșită”

Sâmbătă, 4 februarie, începând cu ora 18:00, iubitorii teatrului brăilean sunt invitați să se reîntâlnească la Teatrul “Maria Filotti”, din municipiu, cu unul dintre spectacolele mult îndrăgite, “Vițelul de aur”, de Ilf și Petrov, în regia lui Radu Iacoban, spectacol nominalizat la UNITER pentru anul teatral 2021.
Din distribuția acestui spectacol fac parte: Nicholas Cațianis Jr., Vlad Volf, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Ciprian Brașoveanu, Ciprian Chiricheș și Adrian Ștefan.
Regia: Radu Iacoban
Dramatizare: Eugen Gyemant
Scenografie: Tudor Prodan
Light design: Bogdan Gheorghiu
Sound design: Aida Sosic
“Vițelul de aur” (1931, tradus în 1971, variantă reeditată în 2012, 2015) este o comedie care surprinde o frescă socială, arhitectură a unor comportamente dezechilibrate în urma patimii și a escrocheriei.
Radu Iacoban: “Din miile de istorii ale omenirii, am decis să aleg o poveste despre un erou a cărui unică și tragică vină este aceea că s-a născut în țara greșită. Rusia din «Vițelul de aur» se descotorosea de țarism, spiritualitate, idealuri deșarte și îmbrăca hainele ponosite și practice ale comunismului.
Pentru inadaptatul Ostap Bender, eroul naiv al poveștii noastre, această schimbare este absolut inacceptabilă. El visează «femei, expresuri albastre, o mare azurie, un vapor alb, un smoching aproape nepurtat, un lacheu japonez, un biliard propriu, dinți de platină, ciorapi necârpiți, mâncăruri gătite numai cu unt și, mai ales, gloria și puterea pe care o dau banii».
Avem de-a face cu o aventură inițiată de un individ ale cărui idealuri se sparg de orizontul arid și inexpugnabil al unei societăți care devine, pe nesimțite, din ce în ce mai docilă și îndobitocită. Adică, mai simplu, o comedie cu dimensiuni tragice.”

BILETELE la acest spectacol sunt disponibile pe https://www.blt.ro/vitelul-de-aur.html sau de la agenția teatrală, tel. 0239 /613969.