Prefectul Iulian Timofei: “Siguranța cetățenilor constituie o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul nostru” | Sesiune de informare a forțelor de ordine

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, a avut loc o sesiune de informare, susținută de către purtătorii de cuvânt ai IPJ Brăila, inspector de poliție Elena Ostache, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, sergent major Andreea Iconaru, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila, colonel Ștefan Stoian, precum și Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila, comisar șef de poliție Vlad Axinciuc.
“Siguranța cetățenilor constituie o prioritate a Instituției Prefectului și a întregului sistem de ordine publică din județul nostru. Ca de fiecare dată, am insistat ca instituțiile cu atribuții pe parte de ordine și siguranță publică să acționeze cu efective sporite, să fie vizibile, astfel încât brăilenii din municipiu și din județ să se simtă în siguranță. Urez tuturor brăilenilor, momente plăcute alături de cei dragi. Vacanță plăcută și în siguranță!”, a declarat prefectul Iulian Timofei

Măsuri suplimentare ale polițiștilor brăileni pentru o minivacanță în siguranță

În perioada 20-24 ianuarie 2023, polițiștii brăileni vor acționa, în sistem integrat, alături de jandarmi și polițiști de frontieră, pentru liniștea cetățenilor, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc, pentru ca Ziua Unirii Principatelor Române să fie petrecută în siguranță.
Polițiștii brăileni sunt la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale, a incidentelor grave, pentru a asigura fluența traficului și pentru a interveni în sprijinul cetățenilor în caz de nevoie.
Având în vedere faptul că la data de 24 ianuarie a.c., pe raza Municipiului Brăila – intersecția b-dului Al. I. Cuza și Calea Călărașilor, în orașul Însurăței precum și în comuna Șuțești vor avea loc manifestări culturale prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, vor fi asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice în locuri aglomerate și în proximitatea acestor adunări publice, pentru prevenirea faptelor antisociale.
“Astfel, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila sfătuiește cetățenii care intenționează să participe la manifestările publice, ce se vor desfășura în această perioadă, să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale și să evite conflictele de orice natură.”, a ținut să precizeze inspectorul de poliție Elena Ostache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii rutieri, sprijiniți de cei de la ordine publică, vor monitoriza și dirija circulația și vor utiliza aparatura de supraveghere a traficului și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente grave, pentru cei care călătoresc în această minivacanță.
De asemenea, vor intensifica activitățile specifice, potrivit competențelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
“Pentru o călătorie sigură, Poliția Rutieră recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă strictețe regulile de circulație, să circule cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere și să respecte următoarele reguli de conduită preventivă:
• Dotați-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece;
• Informați-vă asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată;
• Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri;
• Asigurați-vă că funcționează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât și cele de climatizare/degivrare;
• Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen;
• Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență;
• Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip «hands-free». Totodată, evitați să conduceți dacă sunteți obosiți și nu consumați alcool sau substanțe interzise!
• Pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiții de vizibilitate redusă și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Traversați prin locurile permise, după ce vă asigurați că șoferii au observat intenția de a traversa și fără a vă grăbi, pentru ca aceștia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiții de siguranță. Vă dorim o minivacanță plăcută!”, a mai spus inspectorul de poliție Elena Ostache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

În perioada 22-24 ianuarie, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila va suplimenta efectivele prezente în stradă

Cu ocazia zilelor libere, prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila va suplimenta efectivele prezente în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine, siguranță și liniște publică, dar și pentru prevenirea incidentelor și a faptelor ilegale.
Patrulele de jandarmerie vor fi prezente atât în mediul urban cât și rural și vor acționa independent și în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială care ar putea afecta siguranța cetățenilor.
“Pe lângă misiunile zilnice specifice, jandarmii brăileni vor participa și la misiuni de asigurare a ordinii publice. Astfel, duminică, 22 ianuarie 2023, în zona Sălii Polivalente se vor afla echipaje de jandarmerie, pe timpul desfășurării meciului de handbal dintre echipele HC Dunărea Brăila și CSM Târgu Jiu.
În data de 24 ianuarie, jandarmii brăileni vor asigura măsurile de ordine publică în municipiu, cu ocazia desfășurării manifestărilor dedicate împlinirii a 164 de ani de la Mica Unire, manifestări care vor avea loc la intersecția Bulevardului Alexandru Ioan Cuza cu Calea Călărașilor.”
, a precizat sergentul major Andreea Abăseacă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.
De asemenea, efectivele Jandarmeriei brăilene vor fi prezente și în orașul Însurăței, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la Monumentul Eroilor, acolo unde se vor desfășura, de asemenea, manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.
“În cazul în care cetățenii sunt martori sau victime ale unor fapte antisociale, pot solicita sprijinul jandarmilor, atât în mod direct cât și prin intermediul apelului unic de urgență 112.”, a mai ținut să sublinieze sergentul major Andreea Abăseacă, importanța intervenției forțelor de ordine în cazul unor fapte antisociale.

Misiunile pompierilor brăileni în perioada 21-24 ianuarie 2023

În perioada următoare, având în vedere minivacanța prilejuită de celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române, pompierii brăileni sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
“Echipaje medicale SMURD vor fi prezente pentru asigurarea primului ajutor medical la nevoie, cu ocazia manifestărilor publice care se vor desfășura în Piața Independenței, din Municipiul Brăila.”, ne-a informat colonel Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila.
Conform sursei citate, tuturor celor care aleg să-și petreacă timpul liber în zonele turistice și de agrement li se recomandă să țină cont de următoarele:
• În spațiile de cazare, turiștii se vor informa cu privire la modul de comportare și evacuare în caz de incendiu și vor consulta și respecta cu strictețe planurile de evacuare prezente în fiecare cameră de cazare, în cazul producerii unei situații de urgență;
• Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu blocheze accesul la hidranții stradali sau să reducă dimensiunea căilor de circulație pentru a se asigura accesul facil autospecialelor de intervenție în cazul producerii unei situații de urgență;
• Utilizarea focului deschis în zonele de agrement și în gospodăriile populației trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcțiile învecinate;
• Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și evitarea folosirii acestora cu defecțiuni sau improvizații;
• O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, la îndemâna cărora nu trebuie lăsate mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).
“Ne dorim ca cetățenii să manifeste responsabilitate și să respecte măsurile de apărare împotriva incendiilor. Vă dorim să petreceți în siguranță, alături de cei dragi!”, a mai ținut să adauge colonelul Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila.

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog: “Nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive!”

Cu ocazia minivacanței prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, Agenția Națională Antidrog reamintește tuturor cetățenilor că cele mai frumoase amintiri sunt clipele petrecute alături de cei dragi, în siguranță.
În această perioadă, specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice de informare, evaluare, consiliere și asistență medico-psiho-socială pentru consumul și dependența de droguri.
“În contextul zilelor libere ce urmează, dacă participați la evenimente cu număr mare de persoane, nu consumați alcool în exces sau substanțe psihoactive. De asemenea, dacă observați în jur persoane aflate sub efectul acestor substanțe, evitați o confruntare directă pentru că orice conflict minor poate escalada.
Adulții sunt sfătuiți să nu conducă autoturisme dacă sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere.”
, a precizat comisar șef de poliție Vlad Axinciuc, purtătorul de cuvânt al Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila.
De asemenea, tinerii sunt sfătuiți să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă, legată de consumul de substanțe, să apeleze la ajutorul părinților, prietenilor apropiați, persoanelor de încredere sau specialiștilor, pentru rezolvarea acesteia.
“Le recomandăm tuturor să evite tentațiile nesănătoase și să se implice în activități cât mai diverse, cum ar fi sportul sau plimbările în aer liber. De asemenea, vă sfătuim să manifestați prudență dacă practicați sporturile de iarnă.
Reamintim faptul că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă gratuit și confidențial, servicii specializate pentru consumul și dependența de droguri, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. verde: 0 800 8 700 700 sau să se adreseze direct celui mai apropiat centru de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din cele 47 disponibile în întreaga țară.
Vă dorim să aveți o minivacanță liniștită!”
, a mai spus comisarul șef de poliție Vlad Axinciuc, purtătorul de cuvânt al Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila