Botezul Mântuitorului, sărbătoare marcată la Brăila prin mai multe evenimente specifice | Crucea Bobotezei a fost prinsă de brăileanul Marius Plopeanu

Vineri, 6 ianuarie 2023, la Brăila, ca și în întreaga țară, a avut loc slujba de Bobotează, urmată de o procesiune cât și de mult așteptatatul moment de aruncare a Crucii în apele Dunării, cinci brăileni curajoși aruncându-se în apele bătrânului fluviu pentru a o recupera.
La praznicul Botezului Domnului, începând cu ora 08:00, la Catedrala “Nașterea Domnului”, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii de Înalt Preasfințitul Dr. Casian Crăciun – Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din municipiu.

După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.
De la Catedrala “Naşterea Domnului”, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde a avut loc Slujba de Sfințire a Apei celei Mari (Aghiasmei celei Mari).

Preoții au pregătit peste 40.000 de sticle de 1 litru cu aghiasmă pentru brăileni, 10.000 fiind distribuite pe faleză, iar restul de 30.000 în bisericile din Brăila.

“Să primim cu bucurie Agheasma Mare şi să o păstrăm cu cinste în casele noastre. Să fim fericiţi, mai buni şi sănătoşi! Cu prilejul sărbătoririi Botezului Domnului vă urez pace și bucurie, mântuire întru mulți ani fericiți și din cer binecuvântare sub ocrotirea Domnului Iisus Hristos!”

a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei

Alături de prefect și subprefectul județului Brăila, Badiu Virginia Loredana, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac cu cei doi vicepreședinți, Dobre Ionuț Ciprian și Ionel Epureanu, primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir cu cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Jantea Crican Alexandru, parlamentari brăileni, consilieri municipali și județeni, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, colonel Iulian Albăceanu, inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Judetean Brăila, cms-șef Marius Budu, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea al județului Brăila, colonel Ion Cristian, precum și alți reprezentanți din eșalonul local de conducere din cadrul MAI și MApN.

“În această zi Sfântă, creștinii ortodocși din întreaga lume vorbesc despre Botezul Mântuitorului în râul Iordan, un moment de referință pentru creștinătate. Tradițiile dar și credința au făcut ca și în acest an sute de brăileni să fie prezenți la sfințirea apelor de către preacucernicii reprezentanți ai bisericii. Tot în această zi, așa cum tradiția arată, preotul aruncă o cruce în apă, iar temerarii se aruncă pentru a scoate obiectul sfânt din apa rece.
Lăsând tradițiile și superstițiile la o parte, în această zi vă invit pe toți la rugăciune. Să ne rugăm pentru sănatate, pentru liniște și pace iar Domnul să ne ocrotească.”

a ținut să sublinieze importanța acestei zile Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila

Manifestările dedicate acestei sărbători s-au încheiat în jurul prânzului, la malul Dunării unde cei mai curajoși înotători s-au încumetat să sară în apele fluviului pentru a prinde Crucea de lemn, așa cum este tradiția de Bobotează.
Anul acesta, în cursă au participat cinci persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 47 de ani, care au îndeplinit condițiile prevăzute de regulamentul competiției, respectiv să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecțiuni cardiace și să atașeze la cerere rezultatul analizei EKG, eliberat de către medicul specialist.
Crucea Bobotezei a fost prinsă de brăileanul Marius Plopeanu, în vârstă de 40 de ani, el fiind răsplătit pentru curajul său atât de Primăria Municipiului Brăila cât și de Arhiepiscopia Dunării de Jos.